Србија и Балкан

Народна банка Србије не одговара америчкој РСЕ: Ко се "усудио" да прекрши антируске санкције

Радио Слободна Европа би да сазна заобилазе ли српске компаније западне блокаде уведене према Русији, али у НБС су подаци о контролама тајни
Народна банка Србије не одговара америчкој РСЕ: Ко се "усудио" да прекрши антируске санкцијеwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Народна банка Србије (НБС) узнемирила је амерички Радио Слободна Европа, одбијајући да им достави податке о резултатима својих контрола, односно одбијајући да се прикључи њиховом лову на "вештице" у Србији које су се можда "усудиле" да прекрше антируске санције Запада, које Србија није ни увела.

Банка је иначе, информације одбила да достави под образложењем да "не могу да саопштавају детаље јер би њихово погрешно тумачење могло да угрози пословање субјекта контроле и да има друге негативне последице на финансијском тржишту".

"Иако Србија није испоштовала санкције Европске уније и САД, према важећим прописима, банке су дужне да се баве проценом постојања ризика у вези са пословањем компаније. Према смерницама за спровођење Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, дужне су да утврде ризике код клијената који су повезани са земљама под санкцијама Уједињених нација, Савета Европе, ОФАЦ-а. или друге међународне организације", забринут је РСЕ.

Медиј тврди да је њихово истраживање показало да је неколико компанија у Србији зарадило милионе извозећи у Русију робу која је стављена на листу санкција Европске уније, САД и Јапана.

Реч је, кажу, о производима двоструке намене који су, према царинским ознакама, електронске компоненте које су под санкцијама јер се могу користити у војној индустрији. 

"Неке српске компаније су, између осталих, такве робе испоручивале руској компанији 'Битерија', која се од 14. септембра 2023. налази на листи санкција америчког ОФАЦ-а", тврди РСЕ.

У Народној банци РСЕ речено је да су подаци о њеним контролама тајни, али и да су "све банке и финансијске институције које послују под надзором НБС дужне да предузму све прописане активности у вези са списковима одређених лица који се примењују у Републике Србије".

"Посебно истичемо да када је у питању платни промет са иностранством, банке ове послове обављају преко страних банака клијената са седиштем у Европској унији, а оне врше веома детаљне провере плаћања према јурисдикцијама из којих долазе субјекти који подлежу санкцијама Европске уније", истичу у НБС.

ЕУ је саопштила да Србија треба да интензивира борбу против њиховог заобилажења.

"Иако не коментаришемо конкретне случајеве, пажљиво све пратимо. Србија треба хитно да побољша своје усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући рестриктивне мере", рекао је портпарол ЕУ Петер Стано за РСЕ након објављивања њиховог истраживања о начину на који српске компаније заобилазе санкције.

У Министарству за европске интеграције подсетили су да је у најновијем извештају ЕУ забележен напредак Србије у погледу усаглашавања са спољнополитичким одлукама ЕУ.

"Тиме је заправо оцењено да Србија чини све да покаже да припада истом, европском скупу вредности, што подразумева, између осталог, и неизбегавање санкција", рекли су за РСЕ.

У Привредној комори Србије наводе да немају информација у вези са заобилажењем санкција компанија које послују у Србији.

 

image