Србија и Балкан

Антонијевић: 3.000 потписа за враћање српског споменика у Приштини

Према речима Антонијевића, очигледно постоји разумевање за то да је поступком уклањања спомен плоче амбасада Француске изашла из "оквира у којима би требало да буде"
Антонијевић: 3.000 потписа за враћање српског споменика у ПриштиниGetty © Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Петиција за враћање споменика палим српским војницима у ратовима 1912-1918. на гробљу у Приштини тренутно има више од 3.000 потписа, саопштио је адвокат и стручњак за људска права Милан Антонијевић.

Он је за Танјуг рекао да петиција, коју је покренуо координатор Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић, са једне стране показује број оних који су директно подржали враћање споменика, али је указао да ту треба додати и све оне који су преко друштвених мрежа упутили подршку да се то и уради.

"Огроман број људи који је ову петицију видео и поделио говори о томе да постоји спремност грађана да покрену ово питање, да је спремност постојала у тренутку када је ова плоча са приштинског православног гробља уклоњена", рекао је Антонијевић.

На питање колико потписника је потребно да би се кренуло у правцу враћања споменика на гробље, он је рекао да је пажња медија већ подигнута.

"С обзиром на то да имамо прво појашњење француске амбасаде у Приштини, које заиста није било прилично задовољавајуће, већ смо сви наставили да говоримо о томе да би било неопходно све вратити у пређашње стање, тај број није толико битан, чини ми се, већ је очигледно пажња медија с једне стране подигнута. Мислим да је и француска амбасада схватила осетљивост овог питања, на шта смо указивали и ми кроз петицију", рекао је Антонијевић.

Према његовим речима, очигледно постоји разумевање за то да је поступком уклањања спомен плоче амбасада Француске изашла из "оквира у којима би требало да буде".

"Очигледно постоји разумевање за то да је оваквим поступањем амбасада некако изашла из оних оквира у којим би требало да буде, да је ово изузетно осетљиво питање нарочито на Косову, где имате огроман број и споменика и цркава и гробаља која су била оштећена током сукоба, које се оштећују и данас. То подиже тензије у сваком тренутку и због тога очигледно постоји спремност да се изађе у сусрет и петицији и свим апелима јавних личности и цивилног друштва и да се све врати у пређашње стање. Да на тај начин ставимо тачку на овај прилично чудан покушај, не могу кажем писања другачије историје, али и неког односа који ипак показује непоштовање према српским жртвама из Првог светског рата", навео је Антонијевић.

Споменик српским војницима погинулим у Балканским и Првом светском рату налази се на православном гробљу у Приштини, на месту где су сахрањени српски војници страдали током Првог светског рата.

На фотографијама које су објавиле амбасаде Француске и Немачке у Приштини са обележавања 11. новембра, Дана примирја, видело се да је на месту где је некада био споменик посвећен српским војницима сада спомен-плоча посвећена француским војницима страдалим на КиМ, а да је спомен плоча посвећена српским војницима померена са стране.

Померање спомен обележја српским војницима изазвало је оштре реакције, а амбасаде Француске и Немачке су потом у заједничком саопштењу признале да је споменик измештен на њихову иницијативу, објашњавајући тај потез тиме што је последњих година, посебно 2022., заједничка француско-немачка церемонија била, како је наведено, "окаљана контроверзом у појединим медијима на Косову око присуства стеле на којој се одаје почаст српским војницима који су погинули између 1912. и 1918."

Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост поводом измештања спомен плоче српским војницима, истичући да ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко-призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату.

Епархија је истакла да је на тај начин не само поново исказано непоштовање према једном спомен обележју на православном гробљу на Косову и Метохији, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима.

Померање споменика осудили су и Канцеларија за КиМ и Српска листа.
Амбасада Француске у Приштини саопштила је потом да ће размотрити, како је навела, "техничке могућности" да измештени споменик српским војницима на православном гробљу у Приштини буде враћен на своје место.

image