Србија и Балкан

Столтенберг стиже у Београд: Састаје се са Вучићем

Генерални секретар НАТО ће се у главном граду Србије 21. новембра састати са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић
Столтенберг стиже у Београд: Састаје се са Вучићемwww.globallookpress.com © Bernd Elmenthaler

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг посетиће наредних дана Западни Балкан, укључујући и Београд. Он ће се у главном граду Србије 21. новембра састати са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, саопштено је из НАТО.

Како је наведено, Столтенберг ће са српским научницима учествовати на представљању технологије развијене у контексту НАТО пројекта "Наука за мир и безбедност".

Од 19. до 22. новембра, генерални секретар НАТО-а ће посетити Босну и Херцеговину, Косово, Србију и Северну Македонију. Он у недељу, 19. новембра, путује у Босну и Херцеговину, где ће се дан касније састати са високим представником за БиХ Кристијаном Шмитом.

У саопштењу Алијансе се наводи да ће Столтенберг у Сарајеву разговарати и са председавајућом Већа министара БиХ Борјаном Кришто. Посетиће седиште НАТО-а у Сарајеву и имати састанке са војним лидерима и представницима међународне заједнице.

Истог дана, генерални секретар ће путовање наставити на Косово, где ће разговарати са председницом и премијером тзв. Косова Вјосом Османи и Албином Куртијем.

Након посете Србији, касније 21. новембра, Столтенберг ће отпутовати у Северну Македонију где ће се састати са председником Стевом Пендаровским и премијером Димитром Ковачевским.

Генерални секретар ће се састати и са председником Собрања Северне Македоније Талатом Џаферијем и одржати говор у парламенту.

Најављено је и да ће сутрадан учествовати на састанку са лидерима региона. На састанак су, како се наводи у саопштењу НАТО-а, позвани и премијер Албаније Еди Рама, председник Хрватске Зоран Милановић, премијер Црне Горе Милојко Спајић и премијер Словеније Роберт Голоб.

image