Свет

Ипак ће бити последњи? Мађарска још није спремна да се позабави шведским захтевом за улазак у НАТО

Мађарски парламент одлаже питање чланства Шведске у Северноатлантском савезу
Ипак ће бити последњи? Мађарска још није спремна да се позабави шведским захтевом за улазак у НАТОGetty © Chris McGrath / Staff

Мађарски парламент још није спреман да ратификује захтев Шведске за улазак у НАТО, јер то питање неће бити на дневном реду предстојеће седнице парламента, упркос очекивањима и ранијим уверавањима, рекла је посланица Агнеш Вадаи.

Прошло је годину и по дана откако је Шведска поднела захтев за чланство у НАТО-у, и упркос обећању Будимпеште да неће бити последња која ће ратификовати захтев Стокхолма, чини се неизбежним да ће бити јер се Турска, која је такође одуговлачила са давањем пристанка, приближава потписивању захтева, пише "Еурактив".

Парламентарни одбор за спољне послове Турске данас би требало да гласа о том питању, после чега следи ратификација која може, додаје портал, брзо да се обави.

У међувремену, када се мађарски парламент састане следеће недеље у Будимпешти, то питање неће бити на дневном реду јер нису спремни да ратификују шведску апликацију за НАТО, потврдила је Вадаи.

Претходно је премијер Виктор Орбан рекао да је одобрење Мађарске кроз парламентарну ратификацију пука формалност, јер се о том питању већ расправљало и разматрало у одборима.

У последње време гласање је неколико пута одлагано. Мађарски политичари траже објашњење за шведске критике њиховог демократског развоја. Будимпешта је, већ неко време, трн у оку НАТО-а у погледу проширења Алијансе, блиских веза са Москвом и противљења слању војне помоћи Украјини.

image