Русија

Председник Финске прети: Предузећемо акцију против Руса који траже азил

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова одбацила је тврдње председника Финске као "апсолутно неосноване"
Председник Финске прети: Предузећемо акцију против Руса који траже азил© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Председник Финске Саули Нинисто обећао је да ће предузети "врло конкретну акцију" против све већег броја људи из Русије који долазе у Финску и траже азил, за шта је рекао да му се чини да је у питању "освета Кремља" због сарадње Хелсинкија са Вашингтоном.

Финска погранична полиција раније је поднела извештај о све већем броју тражилаца азила који долазе на границу, на југозападу Финске, пренео је "Гардијан".

Руска погранична служба углавном зауставља особе без важећих ЕУ виза да улазе у Финску, али у среду је Нинисто изнео тврдњу да је Русија почела да наводи тражиоце азила ка финским граничним прелазима, у знак освете јер Хелсинки планира да потпише споразум о војној сарадњи са Вашингтоном.

Финска и Русија деле границу од 1.300 километара, а она је уједно и спољна граница Европске уније. "Гардијан" наводи да су од пријема Финске у НАТО раније ове године, тензије између две суседне земље постале јаче.

Финске безбедносне службе упозориле су на "све већи покушај онлајн шпијунаже из Русије", од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини.

"Не видим да питање граница може да се реши на неки други начин, осим са веома јасном финском акцијом", рекао је Нинисто на конференцији за новинаре у Бону.

Погранична служба саопштила је да су у среду, до 18 часова, 74 тражилаца азила дошла на границу на југоистоку Финске. У уторак тај број је био 55, а у понедељак 39.

Осврћући се на своје претходне коментаре, Нинисто је рекао да Финска треба да се припреми за "одређене малициозне акције" Русије, након уласка Хелсинкија у НАТО.

"Да, сада нас константно подсећају, сваки дан, да је Финска ушла у НАТО. Схватам да се проблем неће решити сам од себе", поручио је Нинисто.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова одбацила је Нинистове тврдње као "апсолутно неосноване".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва дубоко жали због одлуке Финске да се "дистанцира од, како је раније описивала, добрих билатералних односа".

image