Србија и Балкан

Стигао захтев: Приштина одлучује хоће ли се на КиМ одржати српски парламентарни избори

Власти "Косова" нису дозволиле да јужна српска покрајина гласа на референдум о измени Устава Србије јануара 2022, као ни на парламентарним изборима у Србији у априлу 2022. године
Стигао захтев: Приштина одлучује хоће ли се на КиМ одржати српски парламентарни избориwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Привремене приштинске институције саопштиле су  да су ''упознате са захтевом'' да предстојећи парламентарни избори у Србији буду одржани и на КиМ, и наводе да ће њихов одговор на тај захтев бити "у складу са уставом" тзв. Косова и као и да ће око њега бити "консултован" Бриселски споразум.

''Садржај и детаљи захтева биће анализирани и наш одговор ће увек бити у складу са законом и уставом'', навео је портпарол владе привремених институција Перпарим Криезиу, а преноси Радио Слободна Европа на албанском језику.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић затражио је 3. новембра писаним путем од шефа ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на Косову и Метохији, достављању изборног материјала до бирачких места, као и у прикупљању гласачких листића и њиховом транспорту по окончању гласања, а у складу са процедурама које су примењиване током претходних изборних поступака на АП КиМ закључно са 2020. годином.

ОЕБС је саопштио да је о захтеву Владе Србије обавестио владу привремених приштинских институција и да је спреман да спроведе прикупљање гласова на гласачким местима на КиМ "под истим условима као и у претходним случајевима".

Последњи парламентарни избори које је Србија организовала и на којима су гласали Срби са КиМ одржани су 21. јуна 2020. године и то према ранијој пракси, односно  гласове је прикупљала мисија ОЕБС-а на КиМ, након чега су пребројавани у Врању и Рашкој.

Приштина није дозволила да у АП КиМ у јануару 2022. године буде одржан референдум о измени Устава Србије, као ни парламентарни избори у Србији у априлу 2022. године.

image