Србија и Балкан

Како је гласао Београд претходних 10 година: Има ли опозиција разлога за оптимизам? (ГРАФИКА)

Све своје карте за предстојеће изборе прозападна опозиција полаже на Београд, надајући се да ће у главном граду успети да победи владајућу коалицију. Шта кажу бројеви, како су Београђани до сада гласали?
Како је гласао Београд претходних 10 година: Има ли опозиција разлога за оптимизам? (ГРАФИКА)www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Опозиција се нада да би могла на предстојећим изборима 17. децембра да угрози власт у Београду. Све карте полажу у главни град сматрајући да ће смена власти кренути одатле, а потом се проширити на друга места у Србији.

Само осам дана након прошлих избора 2022. године Драган Ђилас, који се намеће као лидер прозападне опозиције, упутио се на Андрићев венац да од председника Србије Александра Вучића тражи ново гласање, али не свуда у Србији, већ само у Београду.

Вучић и Ђилас су стари зналци. На изборима 2008. у Београду били су директни противници. Из тог дуела као победник изашао је Ђилас и то са малом разликом.

Међутим, однос снага се променио, па је Српска напредна странка од 2014. победник избора у Београду. Опозиција је простим сабирањем гласова партија које 2022. нису ушле у власт дошла до рачунице како је више оних који су против СНС-а у главном граду. То јој, сматрају, даје за право да мисли како би могли да освоје власт у Београду.

Има ли разлога за оптимизам опозиције и како је Београд гласао претходних 10 година?

Како се гласало на београдским изборима

Драган Ђилас је два пута био градоначелник Београда. Његов други мандат који је освојио 2012. године трајао је кратко, јер је 2013. смењен у Скупштини града на иницијативу одборника СНС-а.

На следећим изборима представник СНС-а Синиша Мали биће изабран за градоначелника, а 2018. Зоран Радојичић као нестраначка личност са листе СНС-а.

Тренутни градоначелник Београда је Александар Шапић, такође кадар СНС-а, који је на крилима подршке у највећој београдској општини Нови Београд преузео управљање целим градом.

Како становници Београда гласају на председничким изборима

Анализа резултата гласања на председничким изборима показала је да су Београђани од 2012. до данас подржавали кандидате Српске напредне странке.

Томислав Николић освојио је више гласова Београђана од Бориса Тадића у другом кругу председничких избора 2012.

Иако је некадашњи лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић највеће упориште бирача имао у Београду, анализа показује да је Вучић у главном граду освојио чак 20 одсто више гласова од њега.

Кандидат прозападне опозиције Здравко Понош убедљиво је поражен од Вучића у Београду на изборима 2020. године.

Како су Београђани гласали на парламентарним изборима

Београд је од 2012. већински увек гласао за победничку листу на парламентарним изборима. Пресеком гласања види се да је листа СНС-а коју је предводио Томислав Николић 2012. освојила 27,09 одсто гласова у Београду, док је листа око Демократске странке имала 24,54 одсто.

Од тада подршка СНС-у расте у Београду, па на изборима 2014. коалиција осваја више од 45 одсто у главном граду Србије.

Већ на изборима 2016. коалиција око Демократске странке осваја свега 8,3 одсто гласова. Најбољи резултат међу Београђанима на гласању за народне посланике СНС ће забележити на изборима 2020. године.

Разлог томе је делом и зато што је прозападна опозиција бојкотовала те изборе и врло брзо се покајала.

На изборима 2022. учествоваће са листом "Уједињени за победу Србије" коју је предводила Мариника Тепић. Ова листа за парламентарне изборе имаће у Београду подршку од 22,4 одсто гласова, а листа СНС-а 34,30 одсто.

image