Србија и Балкан

Србин из Куртијеве владе: Очекивања Срба од ЗСО "велика и ирационална"

Приштински министар Ненад Рашић сматра да су очекивања Срба на КиМ по питању ЗСО "велика и ирационална"
Србин из Куртијеве владе: Очекивања Срба од ЗСО "велика и ирационална"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Приштински Министар за заједнице и повратак Ненад Рашић рекао је да није видео званичну верзију нацрта Статута СЗО, али да на основу оног који је објавио бивши инспектор Косовске обавештајне агенције (КИА) Бурим Рамадани, закључује да ће применом таквог механизма институције Србије на Косову бити угашене једном заувек, преноси "Албенијан пост".

"У моменту чим се то буде десило институције све, не само неке, него све институције које се финансирају од стране буџета Републике Србије једноставно су угашене или ће бити угашене. Неки кажу да је у овом случају најлогичнија претпоставка да ће се све те институције које сад финансира Република Србија једноставно пребацити у ту институцију која се после може назвати Заједница српских општина и тако дати њима могућност да они могу да привређују на легалан начин за косовске институције под покровитељством или патронатом као што је у овом случају ЗСО", рекао је Рашић за Радио КиМ.

Рашић је истакао да ће то моћи да функционише "само по законима Косова".

"Да будем јасан, нећемо имати 200 медицинских сестара у једном малом дому здравља који је предвиђен за пет, нећемо моћи имати, нажалост, 300 наставника у школи са 500 ученика и тако редом. Постоје стандарди који се морају испунити у различитим секторима", додао је.

Он сматра да су очекивања Срба на Косову по питању ЗСО велика и ирационална.

"Са друге стране, плашим се да ћемо се суочити са једном ружном будућношћу у којој ми нећемо бити део процеса преговора и одлучивања, него ћемо опет морати да добијемо свршену ствар, свршену ствар којом се поручује – 'прилагодите се или радите шта хоћете'. Зато бих ја волео да тај процес потраје мало дуже да можда ипак ми нађемо неки темељ за нас у смислу да и кроз те централне институције наметнемо нека мишљења да би касније могла да буду примењена и у самом статуту и у самој примени спровођења ЗСО".

Рашић сматра да до успостављања неће бити тако скоро с обзиром на инсистирање премијера Косова на потписивању споразума од раније. Напомиње да предстоје и избори у САД, као и избори за ЕП што ће, како очекује, додатно одложити процес али истовремено отвара простор за јачање капацитета и могућности да се уради нешто позитивно за, како је рекао, животна питања Срба на Косову.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да министар Аљбина Куртија Ненад Рашић, по налогу свог шефа, на све начине хоће да обесмисли ЗСО, иако се уопште не разуме у дијалог.

image