Србија и Балкан

Пуповца у Вуковару чекали хосовци, ратни злочинци и Далматинци

СДСС Милорада Пуповца раније је саопштила да неће венцима одати почаст вуковарским жртвама, јер се жеља за исказивањем пијетета према жртвама претвара у повод за физичко сукобљавање, али упркос томе, у Вуковару га је чекала група хрватских бранитеља спремна да спречи евентуално бацање венаца
Пуповца у Вуковару чекали хосовци, ратни злочинци и Далматинци© Antonio Ahel/ATAImages

Иако су из Самосталне демократске српске странке (СДСС) саопштили да поводом Дана сећања неће ићи ни у Вуковар, ни у Шкабрњу, у Вуковару су их данас чекали само опозиционог Домовинског покрета предвођени заступником Стипом Млинарићем који је најавио да ће физички спречити Милорада Пуповца да и ове године баци венац у почаст жртвама рата у том граду.

Према писању портала хрватског недељника "Новости", међу самозваним браниоцима пијетета Вуковара који су се окупили како би и физички насрнули на председника СДСС-а били су и хосовци предвођени ноторним Марком Скејом, који би сутра требало да предводе Колону сећања.

Међу њима је, кажу, био ни мање ни више него и један ратни злочинац, а реч је о Божи Бачелићу, човеку који је правоснажно осуђен за ратне злочине почињене над Србима 1995. године.

Бачелић, ратног надимка Лимун, 2014. је осуђен на седам година затвора због убиства старијег брачног пара Дамјанић и Вука Мандића, ратног заробљеника и припадника Војске Републике Српске Крајине.

СДСС је рекао да данас неће венцима одати почаст вуковарским жртвама, јер се жеља за исказивањем пијетета према жртвама и подстицање помирења међу живима претвара у повод за физичко сукобљавање.

Упркос томе Млинарић је у Вуковару наставио с претњама и на месту на којем СДСС сваке године полаже венац у почаст жртвама и најавио да ће исто поступити и наредне године. Скејо, који је познат по томе што носи бркове попут Хитлера, је пак директно рекао да је дошао у Вуковар да дочека Пуповца.

"Ове године сам одлучио да дођем у Вуковар како бих дао подршку Ћипи Млинарићу и Маркушу у њиховој одлуци да 'живим ланцем' спрече СДСС у бацању венаца у Дунав", рекао је Скејо.

Он је додао да с њима нису дошли само бивши припадници ХОС-а.

"Дошло је јако пуно Далматинаца који су препознали Ћипину (Млинарићеву) иницијативу. Не можемо допустити да нам се након свега Срби ругају бацањем венаца", казао је Скејо.

image