Србија и Балкан

Да ли ће се гласати на Косову и Метохији: Ново иживљавање Куртија над Србима и гласна тишина Квинте

Данима се чекао одговор Приштине на захтев о изборима, а премијер тзв. Косова је и овог пута показао да су похвале Приштини за развој демократије само лош виц
Да ли ће се гласати на Косову и Метохији: Ново иживљавање Куртија над Србима и гласна тишина Квинтеwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Београд је, као и до сада, послао захтев Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о одржавању избора на простору Косова и Метохије.

Шеф ОЕБС-а Мајкл Девенпорт је потврдио да је мисија спремна да спроведе изборе, али је захтев прво послат Приштини на одобрење.

Данима је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти смишљао одговор на захтев о изборима који су се, док он није дошао на власт, одвијали без проблема.

Када га је напокон смислио, објављено је како ће дозволити гласање ако Београд призна независност Косова.

Како каже Курти, да би дошло до организовања избора потребно је да споразум направе Србија и такозвано Косово. Захтев о том споразуму мора да дође из Србије, и мора да буде заснован на "суверенитету и независности Косова, као равноправних држава, у складу са чланом 2. Основног споразума".

Курти је и овога пута заборавио да је организовање избора на Косову и Метохији, односно заштита права на избор Србима гарантована Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, тачније чланом 11.

Избори су се одржавали на територији КиМ, гласови су се потом у пратњи мисије ОЕБС-а превозили у Врање и Рашку на бројање.

Та пракса се изменила када је Курти преузео власт, при чему је забранио одржавање претходних општих избора 3. априла 2022. године.

Грађани су зато морали на гласање у Рашку и Врање, што је очекивано довело да пада у излазности, о чему је РТ Балкан већ писао.

Београд неће одговорити Куртију на овакав захтев, сагласни су саговорници РТ Балкана. Како ствари стоје, Срби ће опет на гласање у Рашку и Врање организованим аутобусима.

Избора би било да то жели Квинта

Нико из међународне заједнице не жели да реагује на то што Курти крши права Срба, каже Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа АП Косово и Метохија за РТ Балкан.

"Нажалост, то је политика земаља Квинте да на потезе Куртија неће реаговати. Србима остаје као и прошли пут да, они који могу, дођу до Рашке и Врања", каже Анђелковић.

Наш саговорник сматра да таква ситуација, у којој Срби неће гласати, одговара опозицији.

"Наша опозиција и Курти једни другима све време шаљу позитивне сигнале", оцењује Анђелковић.

Да постоји воља земаља Квинте избори би били одржани, каже председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша за РТ Балкан.

Очигледно је да Курти крши права Срба на гласање, али представници земаља Квинте то толеришу.

Какав је став међународне заједнице видело се на примеру споменика српским борцима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. у спомен-парку на приштинском православном гробљу, који је померен са централног места.

Поставља се питање да ли су страдали француски војници погинули од српских снага или неких других.

"То је доказ да сви активно учествују у стварању независности Косова, а један од догађаја је управо и одржавање избора", оцењује Бериша.

Циљ Куртија није само да Србима забрани гласање, већ и да укине Српску листу, сматра наш саговорник. Као доказ томе наводи недавну изјаву Куртија у којој је повезао састанак Српске листе у Рашкој организован због избора, као наставак акције Милана Радоичића, којег је прогласио за терористу.

"Два кључна стуба за изборе и опстанак Срба на Косову и Метохији су Српска листа и Српска православна црква. Обе институције покушава да прогласи за терористичке организације, закључује Бериша.

image