Србија и Балкан

Курти: Радоичић окупио руководство Српске листе због избора; Елек: Смешне ствари и потпуни деманти

Аљбин Курти поново је затражио увођење санкција званичном Београду, наводећи да се неувођењем "повећава ниво претње на Западном Балкану"
Курти: Радоичић окупио руководство Српске листе због избора; Елек: Смешне ствари и потпуни демантиwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

У току је "реорганизација групе Милана Радоичића уз упутства и подршку српске државе", изјавио је вечерас премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он, уједно, тврди и да је некадашњи потпредседник Српске листе прошле недеље у Рашки окупио ново руководство странке и "затражио мобилизацију за гласање" за предстојеће изборе у Србији. Нови председник Српске листе Златан Елек, међутим, демантује тврдње Аљбина Куртија о састанку у Рашки, наводећи да први пут чује за то, преноси "Коссев".

"У Рашкој, у Србији, одвија се паравојна и терористичка реорганизација Милана Радоичића и његове групе, уз упутства и подршку српске државе", каже Курти, који тврди да је Радоичић прошлог петка сазвао састанак на којем је присуствовало, како каже, око 40 српских политичара и званичника, "нелегалних општина са Косова".

Скупу, за који каже да је одржан у Дому културе у Рашкој, наводно су присуствовали посланици Српске листе, укључујући и новоизабраног председника, Златана Елека и потпредседнике Драгишу Миловића и Далибора Јевтића, као и помоћница директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

Курти даље тврди да је на овом скупу "затражена мобилизација за гласање" за Српску напредну странку на изборима који су расписани за 17. децембар.

У наставку своје објаве, Курти је упутио низ критика и оптужби на рачун званичног Београда.

Курти се осврнуо и на базе Војске Србије у близини територије такозваног Косова, и навео да Србија, ни после међународног притиска, "није повукла све трупе и артиљерију из околине територије Косова". Он даље наводи да је "Србија распоредила противваздушне системе у близини границе са Косовом".

И вечерас је одлучио да помене Русију као "дестабилизујућег фактора", а Србији припише да "ради на пројекту српски свет".

"Све више се уочава опасност од Русије и Србије по регионалну стабилност, мир и безбедност. Русија има за циљ да запали ватру кризе у дворишту ЕУ, да дефокусира НАТО, док Србија испуњава своје територијалне амбиције према суседима по пројекту Вулина и Вучића – 'српски свет'", додаје Курти.

Он је још једном затражио увођење санкција званичном Београду, наводећи да се неувођењем "повећава ниво претње на Западном Балкану".

Елек: Смешне ствари и потпуни деманти

Председник Српске листе, Златан Елек, у разговору за "Коссев" демантовао је Куртијеве тврдње о одржавању састанка руководства странке са Радоичићем у Рашки и његовом присуству.

Он је истакао да "први пут чује такве ствари".

"Потпуни демант по том питању. Не разумем какве везе више има Милан Радоичић са Српском листом", поручио је Елек, подсетивши да су, осим председника странке, 24. октобра именовани и нови потпредседници.

Куртијеве наводе о састанку у Рашки председник Српске листе дефинише и као "смешне ствари".

"Појма немам о таквим састанцима и наводима Аљбина Куртија", подцртао је Елек.

Са друге стране, каже да се Српска листа залаже за то да се парламентарни и локални избори заказани за 17. децембар одрже и на територији КиМ. Он је потврдио и наводе о којима су медији незванично извештавали – да је овим поводом Канцеларија за КиМ упутила захтев шефу Мисије ОЕБС-а, Мајклу Девенпорту.

image