Србија и Балкан

Државни новац за изборне листе: Колико вреди посланички мандат?

На основу података с прошлогодишњих избора, процењује се да ће једно посланичко место вредети око 23.000 евра, колико по мандату следује партијама које обезбеде улазак у парламент
Државни новац за изборне листе: Колико вреди посланички мандат?© Photo: Milos Tesic/ATAImages

Странке и коалиције које буду учествовале на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра моћи ће за трошкове изборне кампање да користе средства из буџета у виду аванса, а уколико би их укупно било 19, као прошле године, свако би из државне касе добио око 24 милиона динара, тј. око 205.000 евра.

Према Закону о финансирању политичких активности, странке за кампању авансно могу да рачунају на 40 одсто пре гласања, док се преосталих 60 процената уплаћују на основу изборног резултата – сразмерно броју освојених мандата.

Дакле, једно посланичко место вредеће 2.742.600 динара, или око 23.000 евра, колико следује партијама које обезбеде улазак у парламент.

"Уколико би се пријавило 19 листа колико их је било на изборима прошле године, реално би било да по једној листи аванс износи око 24 милиона динара, односно 205.000 евра. Толико би се расподелило десетак дана пред изборе. Аванс ће вероватно ипак бити нешто већи, јер су се неке странке које су 2022. наступале самостално сада удружиле у коалиције", изјавио је Немања Ненадић из организације "Транспарентност Србија" за Танјуг.

Нагласио је да новац који странке добијају за кампању представља накнаду трошкова кампање, те да би сви који у стварности буду имали мање трошкове морали да врате разлику у буџет.

"На овим изборима ће, рачунајући и очекивани буџетски аванс, листа која једва пређе цензус добити из буџета најмање 46 милиона динара, односно близу 400 хиљада евра. Са освојених 15 мандата сума би нарасла до 65 милиона динара или 550 хиљада евра, на 50 мандата то би било 162 милиона динара или 1,37 милиона евра, а за 100 мандата близу 300 милиона динара, односно преко 2,5 милиона евра", закључио је Ненадић.

image