Србија и Балкан

Дачић: За Србију најбоље да ја будем премијер, Вучић председник

Поводом изјаве председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да Србија дефакто треба да призна тзв. Косово, Дачић каже да је дата да би пријала ушима Приштине
Дачић: За Србију најбоље да ја будем премијер, Вучић председник© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Према првом дану кампање, када је приказан филм са увредама на рачун председника Александра Вучића, већ се може видети да изборна трка неће бити лака, оценио је данас председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Он је нагласио да се придружује апелу председника Србије да свако агитује за себе, а да тиме не унижава и не понижава и не вређа неке друге.

"Не разумем људе који воде такву кампању. Шта се тиме добија, осим да се носиоци такве кампање означавају као прљави људи који желе да на некоректан и морално сумњив начин некоме нанесу штету", рекао је Дачић за Танјуг.

Додао је да очекује да ће коалиције око Српске напредне странке и социјалиста победити на изборима - на републичком нивоу и у Београду.

На питање да ли сматра да ће кампања бити прљава и да ли је гледао филм о Вучићу који је опозиција припремила за први дан кампање, Дачић је додао да није био у прилици јер је припремао листу за учешће на изборима што је најважнији посао у изборној трци.

"Ако се буде гледало по првим данима, учешће у кампањи нам неће бити лако. Придружио бих се и апелу председника Вучића да се дође до неке нормалности у смислу тога да свако агитује за себе, а да тиме не унижава и не понижава нити да вређа неке друге", рекао је Дачић и додао да остаје да се види да ли је то могуће или није.

На питање да ли се Вучић љути на слоган "Дачић премијер", понавља да он и Вучић нису непријатељи или тамо неки противници па да нешто међусобно крију и да су још пре месец дана разговарали о детаљима изласка на изборе, како ће им се звати листе, као и да настављају сарадњу.

Дачић је подсетио и да слоган "Дачић премијер" није нови, као и то да су ови избори и парламентарни и локални, градски, практично наставак избора који су били пре годину дана, а због чега је Тома Фила поново кандидат за градоначелника.

"Волео бих да и друге листе исто кажу ко су кандидати за премијера. Увек сам говорио, Вучић председник, а мислим да би још боље за Србију било, да не кажем, најбоље, да буде Вучић председник, Дачић премијер, али то је на грађанима", рекао је Дачић који је подсетио и да СПС није била за ванредне изборе и да сматра да их је опозиција тражила јер је мислила да их Вучић неће расписати.

Нагласио је да очекује да ће коалиције око СНС и СПС-а победити на изборима и да ће имати стабилну политичку већину за формирање владе, јер то веома битно.

На питање да "призна" да ће у Београду бити тешко, каже да нема шта да признаје јер је било тесно и на претходним изборима.

Термин де факто признање не постоји у актима ЕУ

Поводом изјаве председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да Србија треба дефакто да призна тзв. Косово, Дачић каже да је дата да би пријала ушима Приштине.

"Тај термин не постоји у актима и документима Европске уније нити било ког другог везаног за дијалог Београда и Приштине, тако нигде не пише, та је реч употребљена да би пријала ушима Приштине, да би испало да су они нешто добили", рекао је Дачић на питање да разјасни изразе де факто који је помињала Фон дер Лајен и де јуре, односно формално, који се користе када се говори о признању независности тзв. Косова.

"Она је то покушала да објасни овде тако што бисмо ми неким радњама, евентуално могли да покажемо да се слажемо да је то посебан ентитет, а то је неприхватљиво тумачење", рекао је Дачић и нагласио да је и специјални изасланик САД Габријел Ескобар рекао да ово није дијалог о признању већ о нормализацији односа.

ЕУ је, како је додао, читав свој интегритет и кредибилитет ставила на коцку терајући Београд да потпише Бриселски споразум који је за нас био изузетно тежак а који је, у принципу, био прихватљив под условом да се формира ЗСО.

"Ако тога нема (формирања ЗСО), илузорно је да уопште причамо о било којим другим тачкама и то је суштина", рекао је Дачић и додао да је примена потписаног пре 10 година у Бриселу предуслов за све што се сада прича.

На питање шта значи то да су све земље ЕУ прихватиле споразум из Охрида у којем пише да Србија треба да призна симболе тзв. Косова, каже да те земље нису упућене у детаље и да је заблуда да ће због тога променити став пет земаља које нису признале независност "Косова".

"Постојала је мала забуна да сада све земље стоје иза сваке тачке и формулације. На Савету министара спољних послова није се улазило у детаље већ су дали подршку настојањима да се дође до решења", рекао је он и додао да неке земље признају пасоше, али не и тзв. Косово, те да и Србија има сличне дилеме када је реч о неким другим територијама у свету.

Дачић је додао је да Србија никада није озбиљно разматрала чланство у неким другим регионалним и евроазијским организацијама.

"Налазимо се у срцу Европе и практично је немогуће да се размишља о нечему другом, па и БРИКС-у који је за наш народ прихватљив јер га чине земље које имају позитиван однос према Србији", рекао је Дачић и додао да БРИКС чак не постоји као организација.

image