Србија и Балкан

Вучић са Столтенбергом: Нема ништа од заједнице ЗСО и неће је бити док је Курти на власти

Генерални секретар НАТО-а навео је да подржава формирање ЗСО, јер би то био кључ за нормализацију
Вучић са Столтенбергом: Нема ништа од заједнице ЗСО и неће је бити док је Курти на власти© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

За нас је важна сарадња са НАТО-ом и Кфором, како би обезбедили безбедност и сигурност за српски народ на КиМ, рекао је председник Србије након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Иако је Кфор рекао да гарантује безбедност свима, "само су Срби угрожени и нападани, никада Албанци, искључиво Срби од 2001., а нарочито од када је на власти Аљбин Курти", поручио је Вучић и подсетио да је скоро 13 посто Срба напустило север КиМ у последњих годину дана. 

Војска Србије никада није прекорачила своја овлашћења, "а где ћемо распоредити нашу војску, не угрожавајући никога, то је наша ствар", рекао је председник Србије. Он је додао да ће Србија учинити одговорним оне који су учествовали у инциденту у Бањској, иако има "различито виђење" онога што се тамо десило. 

Вучић је поздравио повећање броја војника Кфора на КиМ.

"Резолуција 1244 нам се 'свиђа' када говори о мандату НАТО-а, али не и када говори о територијалном интегритету Србије", иронично је приметио председник Србије. 

Нема ништа од заједнице ЗСО и неће је бити док је Курти на власти, поручио је Вучић. 

"Са НАТО-ом ћемо увек сарађивати, ја ћу као врховни командант упутити захтев Влади Србије да размотри одлуку о томе да кренемо у одржавање заједничких вежби са НАТО-ом које смо имали раније", навео је председник Србије. 

Он је истакао да никад нико неће одговарати због пуцњаве на Драгишу Гаљка, те да истрага није у току, јер, како каже "он је само Србин, али ће цео свет да вам се накачи на грбачу ако се деси обрнуто".

"Није посао НАТО-а да спроводи истрагу. Столтенберг је био толико коректан да ме питао зашто га лично нисам позвао када се то десило 6. јануара, али ја не волим да злоупотребљавам. Човек који је упуцао децу јер су носили бадњак, шета слободно, и никога није брига. Шта има везе што су упуцани", рекао је Вучић.

Столтенберг: Рачунам на све стране да смање тензије

Србија је важан регионални учесник и дугорочни партнер НАТО-а, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након састанка са председником Србије.

Он је истакао да су разговарали о недавним тензијама на северу КиМ и о улози Кфора, који одржава безбедност две деценије. Столтенберг је навео да су неки од припадника НАТО-а били нападнути, да су у септембру опет видели насиље, и да они који су то учинили морају да буду изведени пред лице правде. 

После тога смо распоредили додатних 1.000 војника, што је било највеће појачање у протеклој деценији, каже генерални секретар НАТО-а.

"Рачунам на све стране да смање тензије и да се уздрже од ескалаторних поступака", поручио је Столтенберг и додао да гомилање снага војске Србије близу административне линије не би помогло ситуацији.

Додао је да подржава формирање ЗСО, јер би то био кључ за нормализацију. 

Он је навео да су разговарали и о могућности да опет почну са заједничким војним вежбама.

Како каже, чињеница је да заједничке војне вежбе не значе да то подрива неутралност Србије, јер је "Србија јасно ставила до знања да ће остати ван војних блокова и НАТО то поштује".

Генерални секретар НАТО-a слетео је синоћ на београдски аеродром, на којем га је дочекао министар одбране Милош Вучевић.

Столтенберг је претходно боравио у Приштини, где је разговарао са председницом и премијером привремених институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем. Он се, иначе, налази у посети региону током је обишао БиХ, Приштину, Србију и Северну Македонију.

image