Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Откуд Јенс Столтенберг на Балкану?

НАТО жели да што пре затвори безбедоносне проблеме на Балкану и потисне руски утицај, баш у време док траје украјинска криза, јер знају да ће од њеног исхода умногоме зависити и решавање многих европских безбедносних проблема, каже генерал у пензији Митар Ковач
РТ Балкан анализа: Откуд Јенс Столтенберг на Балкану?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сутра ће, у склопу турнеје по Западном Балкану, посетити и Србију, а генерал у пензији Митар Ковач за РТ Балкан оцењује да постоје два стратешка циља којима Алијанса данас тежи - Утврђивање линије НАТО-а у овом региону и потискивање руског утицаја.

Што се тиче НАТО-а и односа према Западном Балкану, Ковач истиче да је Алијанса тренутно заузета потешкоћама у вези са украјинском кризом, у којем и сама непристрасно учествује у сваком смислу - слањем опреме, оружја, специјалаца, командама, саветима... Ескалацијом рата на Блиском Истоку створен је још један проблем за НАТО.

"НАТО, међутим, јасно види да се Руска Федерација неће одрећи свог присуства у југоисточном делу Европе, посебно Балкана и Србије", додаје Ковач.

Он напомиње да НАТО жели што пре да затвори безбедоносне проблеме на Балкану и потисне руски утицај, баш у време док траје украјинска криза, јер знају да ће од њеног исхода умногоме зависити и решавање многих европских безбедносних проблема.

"Тако и схватам његову радну посету, а он, наравно, отворено даје подршку великоалбанском пројекту, односно независности Косова и Метохије, и покушава да убеди, приволи и уцени Србију да се сложи са тим кроз тзв. преговоре о нормализацији. Жели да то што пре 'спакује', како би се створила непремостива брана за руско, али и кинеско присуство на југоистоку Европе", истиче Ковач.

Наш саговорник подсећа да НАТО и на овим просторима има своје следбенике, пре свега албански и бошњачки фактор, који жели да се што пре прикључи Алијанси, "мимо реда и прописа, што потврђују и изјаве члана Председништва БиХ".

Ковач сматра да ће Столтенберг у затвореним круговима, са представницима извршне власти у Србији, покушати да наметну тезу да се Србија сложи са тим да је Косово изгубљено.

"НАТО жели да створи услове за учлањење Косова у ту огранизацију кроз Споразум о нормализацији", каже Ковач.

Он подсећа и да је јасно да Приштина не одустаје од формирање војске, што се види и према помоћи коју јој у опремању исте пружају Сједињене Америчке Државе, Немачка, Турска...

"Они не одустају од пројекта да се одмах по завршетку споразума прогласи војска Косова, да се учврсти окупација севера КиМ. Они, такође, желе да такозвано Косово уђе у НАТО, а сматрају да би тиме била ударена трајна брана на присуство Србије на простору КиМ, у било ком смислу", закључује Ковач.

Гајић: Циљ је подизање нове "гвоздене завесе"

Стеван Гајић из Института за европске студије оцењује да Србија од посете Столтенберга не може да очекује ништа добро, а да је кључ целе приче да се направи нова "гвоздена завеса", која је за преко 1.000 километара померена на исток.

"Постоје две рупе у тој гвозденој завеси. Једна је то што не знају где ће руска војска да стане у Украјини, и зато се месецима пуштају лажни балони са Запада, о томе како Украјина треба да прихвати статус кво, да је треба наоружавати да би она била боља за преговарачким столом", наводи Гајић

"У сваком случају, јасно им је да не може да победи, а плаше се и потпуног расипања управе и војске и Украјини. Због тога им је најоптималније решење да се спроведе корејски сценарио, то јест да се замрзну границе где су сада и да таква Украјина, крња, уђе у НАТО, да не буде бафер зона као што је требало да буде. Онда не би ни било рата, а то је Русија и тражила годинама. Дмитриј Медведев је 2010. говорио о заједничкој континенталној безбедности Европе. Али, то ништа се није догодило, они су градили ракетни систем, наводно против Ирана, јер какве везе има Пољска са Ираном", прецира Гајић.

Он понавља да је суштина да се направи нова гвоздена завеса - практично од северног пола, до јужног Медитерана.

Наш саговорник истиче да су Срби други проблем са којим НАТО не зна шта ради, као што није знао ни Адолф Хитлер, "па је морао да нас окупира".

Гајић напомиње да је НАТО лоше искористио 30 година, а прозор за мирно решавање српског питања, што се њих тиче, је постојао између 2000. и 2008. године.

"Они су све урадили у корист своје штете, уместо да нас тада усисају, направили су ту рупу, имали су психолошку потребу да нас казне зато што су били фрустрирани због бомбардовања, јер смо ми са нашом војском срушили више НАТО авиона него сви Арапи за 50 година", додаје Гајић.

Он објашњава да је смисао посете да Босна, Србија и "Косово" уђу у НАТО, али, напомиње, НАТО сада има проблем због "ирационалне одлуке да не интегрише Србију када је могао". Наиме, порасле су генерације које су потпуно против НАТО и ЕУ, а то је доминантан став по свим истраживањима у Србији.

Гајић подсећа да је намера Запада да Србија призна окупацију Косова и Метохије као легитимну, како би "Косово" само ушло у НАТО, или би се НАТО проширио ако би се "Косово" припојило Албанији.

"То што је НАТО тренутно на КиМ, то правно не значи ништа јер је тамо по мандату Уједињених нација. Овако би Косово постало део НАТО територије и онда ако би се Босна и Косово 'откључали' онда би у Србији било 'не можемо више да држимо неутралност, потпуно смо окружени' - и онда би Србија ушла у НАТО. То је цела прича, у том контексту треба гледати посету, као део притиска. Ова посета везана је и за посету председнице Европске комисије Урсуле фон Дер Лајен, која је практично амбасадор НАТО-а више него било шта друго", напомиње Гајић.

Сви притисци, преговори и посете своде се само на једно - да се попуни рупа како би могла да се направи нова гвоздена завеса, понавља наш саговорник.

"Запад је суштински опет у некој врсти добитне ситуације, је су ратове на југословенском и на совјетском простору водиле војске чије су стартне позиције биле да су оне супротстављене НАТО-у, а оне су све међусобно ратовале. Руска и украјинска војска биле су део Црвене армије, а југословенске војске су биле део једне војске. Значи, за 30 година је Запад успео да помери границу од Берлина до Авдејевке. Они сада желе да се то замрзне, а мислим да би Русија направила грешку када би то урадила, а мислим да неће", оцењује Гајић.

image