Србија и Балкан

Столтенберг: ЗСО кључни корак ка нормализацији; Османи: Адреса за неспровођење споразума је Београд

"Што се тиче насиља у мају и септембру, то је неприхватљиво и то је разлог зашто смо повећали своје присуство", рекао је генерални секретар НАТО-а, истичући да НАТО није институција за спровођење закона
Столтенберг: ЗСО кључни корак ка нормализацији; Османи: Адреса за неспровођење споразума је Београд© TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Урадићемо оно што је неопходно како бисмо обезбедили сигурно окружење за све људе на "Косову", поручио је у Приштини Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, после састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи. Он је поздравио недавне предлоге за формирање ЗСО, наводећи да би то био кључни корак ка нормализацији односа, преноси "Косово онлајн".

"Ово је веома битан састанак за безбедносно стање на 'Косову' и у региону након онога што се десило у септембру", рекао је Столтенберг.

Он је подсетио и на догађаје на северу Косова из маја.

"Што се тиче насиља у мају и септембру, то је неприхватљиво и то је разлог зашто смо повећали своје присуство", рекао је он, истичући да НАТО није институција за спровођење закона.

НАТО, како је додао, подржава дијалог између Београда и Приштине.

"Обе стране треба да буду ангажоване. Поздрављам недавне предлоге за формирање ЗСО, то би био кључни корак ка нормализацији односа", рекао је генерални секретар Алијансе.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи захвалила је Столтенбергу на посети, како је рекла, "у изазовном тренутку са аспекта безбедности, не само за 'Косово', већ за цели Западни Балкан".

"Слобода 'Косова' је резултат подршке НАТО-а. Народ и институције 'Косова' су заувек захвални", рекла је Османи.

Она је навела да мир на "'Косову' наставља да угрожава Србија", подсећајући на догађаје из Бањске.

"Мора се узети у обзир одговорност Србије за нападе 24. септембра, али и на представнике Кфора у мају месецу", рекла је Османи, наводећи да су то урадили исти људи.

Према њеним речима, "улога НАТО-а и Кфора у спречавању дестабилизације 'Косова' је одлучујућа, али не само 'Косова'", рекла је Османи, додајући да су "'Косово' и НАТО на једној страни, а терористи на другој".

Стратешки циљ "Косова" је чланство у НАТО-у, поручила је Османи и додала да, што се тиче дијалога са Београдом, тек након потписивања споразума може да се говори о успешном дијалогу.

"'Косово' је 26. октобра понудило да се потпишу споразуми који се тичу француско-немачког плана како српска страна не би бежала од обавеза. На том састанку Србија није изразила жељу да потпише. Треба да буде јасно свима да је адреса за неспровођење споразума Београд", рекла је Османи.

image