Србија и Балкан

Шпанска рампа за тзв. Косово: Без консензуса о визној либерализацији у ЕУ

Ова држава има план како да одложи целокупан процес до оног тренутка када Шпанија почиње да председава ЕУ
Шпанска рампа за тзв. Косово: Без консензуса о визној либерализацији у ЕУwww.globallookpress.com © Ricardo Rubio/Keystone Press Agency

Рок да земље ЕУ изнесу коментаре на предлог Чешке о либерализацији виза за такозвано Косово истекао је данас, а најмање две државе чланице, од којих је једна Шпанија, прекинуле су "тиху процедуру", чиме су спречиле да предлог добије зелено светло на Радној групи ЕУ, преноси приштински портал "Репортери".

Према дипломатским изворима на које се позива приштински портал, приговор је уложила Шпанија, док је неколико других земаља затражило додатна појашњења.

Дипломатски извори, међутим, кажу да тренутна ситуација не значи да чешки предлог неће проћи у будућности.

Сада се очекује да ће чешко председништво, на билатералним састанцима са земљама које су поднеле примедбе, разјаснити нека техничка питања.

Предлог Чешке, земље која тренутно председава ЕУ, био је да се ступање на снагу визне либерализације за Косово повеже са операционализацијом система путовања ЕТИАС, што је тражила Француска, али истовремено треба одредити и датум извршења решења "најкасније до 1. децембра 2023. године".

Раније овог месеца, известилац Европског парламента за Косово и Метохију Виола фон Крамон истакла је да нема разлога да се визна либерализација за тзв. Косово не одобри одмах.

"Зашто новембар 2023? Нема никаквог разлога да се визна либерализација одмах не одобри грађанима 'Косова'", навела је Фон Крамон на Твитеру.

Такође, амбасадор Француске на тзв. Косову Оливије Геро после војне церемоније обележавања примирја 11. новембра 1918. године, којим је окончан Први светски рат, рекао је да се његова земља залаже за укидање виза за тзв. Косово, пренела је "Економија онлајн".

Курти све закомпликовао пререгистрацијом?

Мухамедин Кулаши, бивши амбасадор у Француској, изјавио је "да је депресивно и погрешно то што 'Косово' ове године није добило визну либерализацију".

Приштински аналитичари и раније су објашњавали да до застоја може доћи због нестабилне ситуације на северу КиМ, која је узрокована пререгистрацијом возила са "КМ" на "РКС" таблице.

Професор међународних односа Дритеро Арифи казао је, само дан раније, да ће ситуација на северу отежати доношење ове одлуке, пренео је "Кљан Косова".

"Да, јавна тајна о либерализацији визног режима за Косово је политичко питање. Сви знају из моћних земаља, али нико то не говори. Ситуација на северу само ће закомпликовати гласање о визама у Савету ЕУ. Дакле, сачекаће да виде шта ће бити, поготово после 21. новембра, знајући да влада 'Косова' још није донела одлуку да потенцијално одложи примену мера или питање новчаних казни, што ће закомпликовати ситуацију на терену"

На другој страни, дописник "Кохе" из Брисела Августин Паљокај, аутор извештаја "Либерализација виза за 'Косово' – Велико финале", рекао је да дијалог Косова и Србије и либерализација виза за грађане Косова нису повезани, као и да се одлагање либерализације може догодити у случају ескалације ситуације на северу, што би могло да доведе до масовне миграције грађана Косова и Метохије, али ни у ком другом случају.

"Дијалог и либерализација нису међусобно повезани. У случају да због дијалога може да дође до тензија на Косову и да напетост делује као подстицај масовној миграцији, то може утицати на либерализацију виза, али не и директно у вези са дијалогом", рекао је Паљокај.

image
VV inauguration
banner