Србија и Балкан

Ништа од тзв. Косова у Савету Европе? Врата Приштини затварају Француска и Немачка

За чланство тзв. Косова у Савету Европе остала је још једна степеница у Комитету министара који би требало да заседа овог месеца, али ће то вероватно бити одложено
Ништа од тзв. Косова у Савету Европе? Врата Приштини затварају Француска и НемачкаGetty © Arterra/Universal Images Group via Getty Images

Неколико држава чланица Савета Европе, укључујући Немачку и Француску, наводно се спрема да блокира гласање о приступању тзв. Косова у мају, објавио је данас председник Европске иницијативе за стабилност Гералд Кнаус.

"Тренутно неколико држава чланица Савета Европе, укључујући Немачку и Француску, спрема се да блокира гласање о приступању Косова у мају, игноришући снажну препоруку Парламентарне скупштине Савета Европе у априлу", навео је Кнаус на друштвеној мрежи "Икс".

Кнаус подсећа да су француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц позвали тзв. косовског премијера Албина Куртија да предузме опипљиве кораке ка формирању Заједнице српских општина као услов за чланство у Савету Европе.

Кнаус каже да ту одлуку прати кампања председника Србије Александра Вучића укључујући и, како наводи, Вучићев лични апел француском председнику Макрону да не дозволи гласање, као и то што је Србија опредељена да купи 12 француских борбених авиона "рафал".

"На своју 75. годишњицу, Савет Европе је подељен око фундаменталног питања: да ли су правне оцене и гласови у ПССЕ битни? Да ли је чланство по мери заслуга или је само политичко", додаје, између осталог, Кнаус.

Кнаус указује и да је тзв. косовски премијер Албин Курти изразио своју одлучност да се залаже за истополне грађанске заједнице у контексту приступања Савету Европе.

Подсетимо, Парламентарна скупштина Савета Европе изгласала је чланство тзв. Косова у тој организацији, али је остало да је Комитет министара овог месеца потврди. Међутим, по повратку из Париза председник Србије потврдио је да се наша земља нада да ће та одлука бити одложена до даљег.

Ова одлука дошла би посебно из разлога што је известилац Дора Бакојани одустала од три првобитна захтева за Приштину, те да би прво требало да испуни своје обавезе, па тек онда да постане чланица Савета Европе.

image