Србија и Балкан

НВО против НВО: Треба ли Србима са КиМ укинути визе

Петнаест српских НВО критикује 20 албанских организација цивилног сектора које су затражиле да се Србима са КиМ не одобри визна либерализација, што је предложила Европска комисија - српске НВО уверавају албанске да то неће омести интеграцију Срба у "косовску државу"
НВО против НВО: Треба ли Србима са КиМ укинути визе© Antonio Ahel/ATAImages

Петнаест организација цивилног друштва српске заједнице на Косову и Метохији успротивило се апелу "косовских" НВО које од Брисела тражи да одустане од намере да укине визе грађанима који живе на КиМ и имају пасоше Србије, преноси Радио слободна Европа.

Влада привремених приштинских институција, као и преко 20 невладиних организација на КиМ затражили су од Европске комисије да преиспита предлог за укидање виза српским држављанима, наводи се у тексту и додаје да либерализација визног режима почиње 1. јануара 2024. године.

У писму упућеном европском комесару за унутрашње послове Илви Јохансон, приштинске НВО изнеле су мишљење да ће европски предлог о визној либерализацији "озбиљно довести у питање напредак интеграције косовских Срба" који ће и даље одбијати косовске документе.

Оценили су да ће "подстицати криминалне структуре које делују у северном делу Косова да наставе са претњама и застрашивањем српских држављана Косова који намеравају да се интегришу у друштвени и политички живот земље".

Међутим, српске НВО наводе да је увредљив став да укидање визног режима за држављане тзв. Косова српске националности који имају српске пасоше омета њихову интеграцију.

"Неће више косовских Срба бити интегрисано ако им се дају косовски пасоши, него што је број оних који већ имају косовско држављанство. То произилази из чињенице да се пасош не може добити без личне карте и доказа о држављанству. Другим речима, лице које добије нови пасош већ има држављанство и самим тим је већ интегрисано", наводи се у реаговању 15 српских невладиних организација.

Оне су саопштиле да албанске невладине организације, које су се по овом питању обраћале ЕУ, годинама дижу глас против неправедне изолације грађана тзв. Косова "а сада у суштини траже исто: изолација врло малог броја људи".

Средином новембра, узимајући у обзир либерализацију виза за држављане тзв. Косова, Европска комисија је предложила да се укину визе и за житеље КиМ који имају пасоше Републике Србије.

Срби са Космета имају право на пасош Србије, која је 2009. године добила визну либерализацију. Међутим, на захтев ЕУ било је потребно формирати Координирајућу управу за издавање пасоша за оне са адресом на КиМ.

ЕК је у априлу ове године нагласила да се визна либерализација односи само на носиоце "косовских пасоша", а не и на грађане који имају пасоше Координационе управе, која ради у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије.

image
VV inauguration
banner