Србија и Балкан

Петковић са Србима са КиМ: Неопходно сачувати мир и стабилност зарад опстанка нашег народа

Представници Срба са Косова и Метохије пренели су Петковићу да је важно омогућити српском народу да искористи своје право гласа
Петковић са Србима са КиМ: Неопходно сачувати мир и стабилност зарад опстанка нашег народа© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одржао је вечерас у Рашки састанак са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије, са којима је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији у покрајини, али и о томе како да се Србима омогући да гласају 17. децембра.

Посебно се разговарало о тешкој ситуацији и положају Срба северно и јужно од Ибра и угрожавању њихових основних људских права услед институционалног насиља, прогона и бројних ескалаторних потеза које свакодневно покреће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и власт у Приштини.

Петковић је са представницима српског народа разговарао и о забрани Приштине да се на простору покрајине организује гласање на изборима заказаним за 17. децембар, чиме се Србима директно крше сва гарантована права, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Представници Срба с КиМ пренели су Петковићу да је важно омогућити српском народу да искористи своје право гласа.

С тим у вези, на састанку се разговарало о даљим корацима како да се Србима с Косова и Метохије омогући да искористе своје грађанско право да гласају 17. децембра.

Петковић је, такође, известио Србе са Косова и Метохије о последњој рунди дијалога у Бриселу и разговорима који су покренути о изради Статута Заједнице српских општина, као и свим осталим питањима о којима Београд преговара са Приштином у оквиру Дијалога, наводи се у саопштењу.

На састанку је било речи и о новчаној помоћи, радним местима и даљим значајним улагањима државе Србије на простору КиМ, покушајима Приштине да забрани инфраструктурне и стамбене пројекте, као и различите видове социјалне помоћи намењене најугроженијем становништву.

Закључено је да ће држава Србија, на челу са председником Александром Вучићем, наставити да снажним политичким и економским мерама помаже и бори се за интересе српског народа у јужној српској покрајини.

image