Србија и Балкан

Петковић РИК-у: Због неприхватљивих Куртијевих услова, немогуће гласање на КиМ

Режим Аљбина Куртија је и у погледу овог изборног поступка за изборе који се одржавају 17. децембра 2023. године одлучио да настави праксу отвореног кршења права грађана Републике Србије у Покрајини, навео је Петковић у допису РИК-у
Петковић РИК-у: Због неприхватљивих Куртијевих услова, немогуће гласање на КиМ© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обавестио је данас дописом Републичку изборну комисију да због, за Београд неприхватљивог, условљавања Приштине и Аљбина Куртија није могуће на простору Косова и Метохије спровести гласање на изборима за народне посланике заказане за 17. децембар 2023. године, речено је Танјугу у Канцеларији за Косово и Метохију.

"На основу вашег захтева за утврђивање могућности да се гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије 17. децембра 2023. године одржи на простору Аутономне покрајине КиМ, обавештавамо вас да тренутно није могуће реализовати изборни поступак на простору АП КиМ, на начин који би био у складу са законским прописима, као и државним и националним интересима Републике Србије", нагласио је Петковић у допису РИК-у.

"Разлог је тај што режим Привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, условљава одржавање ових избора признањем једнострано проглашене независности тзв. Косова од стране Београда", подвукао је он.

Он је у допису још навео да "Аљбин Курти без испуњења тог, за Београд неприхватљивог услова, одбија да на терену омогући потребне услове за деловање мисије Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову и Метохији, која би према моделу усаглашеном 2012. године требало да асистира државним органима Републике Србије у спровођењу изборног поступка на простору Покрајине".

Подсећања ради, реч је о моделу који је заснован на договору који је у потпуности у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

На основама тог модела су на простору Аутономне покрајине Косово и Метохија спроведени сви избори Републике Србије у периоду од 2012. до 2020. године.

Директор Канцеларије за КиМ нагласио је да овим поступцима и онемогућавањем Срба са КиМ да гласају у својим местима пребивалишта, режим у Приштини на челу са Аљбином Куртијем наставља да отворено крши права нашег народа у покрајини.

"Нажалост, режим Аљбина Куртија је и у погледу овог изборног поступка за изборе који се одржавају 17. децембра 2023. године одлучио да настави праксу отвореног кршења права грађана Републике Србије у Покрајини, коју спроводи од 2022. године, кроз онемогућавање њиховог изјашњавања у местима пребивалишта у Покрајини на изборима које организује Република Србија", закључује се у допису који је Петковић данас упутио РИК-у.

image