Србија и Балкан

Формиран предмет: Хитно утврдити одговорност због нехуманог поступања према митрополиту Амфилохију

Заштитник људских права и слобода закључиo да је понашање према Амфилохију приликом привођења било непримерено
Формиран предмет: Хитно утврдити одговорност због нехуманог поступања према митрополиту АмфилохијуNone © ATA Images

Основно државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет којим ће се утврдити одговорност за поступање полицијских службеника Центра безбедности Подгорица приликом привођења митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића 22. јуна 2020. године, саопштено је из тужилаштва, преноси "Побједа".

Предмет је, како се наводи, формиран ради утврђивања да ли је том приликом извршено кривично дело за које се гони по службеној дужности.

До формирања предмета по хитном посупку дошло је након седнице Одбора за политички систем, правосуђе и управу на којој се одржало контролно саслушање на тему "Нехумано и шиканозно задржавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића у просторијама Центра безбједности Подгорица, 22. јуна 2020 године".

Представник Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Мирчета Шљиванчанин рекао је да је понашање органа државне власти према Амфилохију било нехумано, и да није било основа за толико дуго задржавање с обзиром на то да се ради о човеку који се налазио на челу Митрополије, с обзиром на његов домаћи и међународни углед и то што је био у деветој деценији живота, преноси портал "Ин4с".

Шљиванчанин је рекао да се то све десило након усвајања дискиминаторног Закона о слободи вероисповијести који је изазвао противљење вјерника СПЦ, али и других грађана којима је право и правда на савјести, а који су легитимно протестом жељели да искажу неслагање са таквим законом.

"То је изазвало велике тензије у друштву и многи епископи, свештеници и верни народ доживели су дискриминаторне поступке и повреду права вјере од органа тадашње државне власти", истакао је Шљиванчанин.

Адвокат Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Драган Шоћ подсетио је да је институција Заштитника људских права и слобода закључила да је понашање према Амфилохију било непримерено и неадекватно, с обзиром на мотиве и потребу због које је позван.

"Дакле, према њему се поступало са прекомерним средствима, на крајње понижавајући начин, имајући у виду његов ранг и године", истакао је Шоћ.

Он је рекао да је Амфилохије пуштен десет минута пре истека рока од шест сати за задржавање, и да му је постављено девет питања, за која сматра да су била припремљена.

"Имајући у виду шта се митрополиту стављало на терет, није било никакве потребе да давање исказа траје дуже од сат", истакао је Шоћ.

image
VV inauguration
banner