Србија и Балкан

Цетиње одбило захтев СПЦ за упис права својине на Влашкој цркви и црквама на Љуботињу

Захтев одбачен као неоснован: Православна Митрополија црногорско приморска није активно легитимисана страна у овој управној ствари
Цетиње одбило захтев СПЦ за упис права својине на Влашкој цркви и црквама на Љуботињуwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Управа за катастар и државну имовину Цетиња одбила је захтев Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве (СПЦ) за упис права својине на Влашкој цркви и на црквама на Љуботињу као неоснован, саопштила је градска управа Цетиња.

"Управа за катастар и државну имовину - Подручна јединица Цетиње, као првостепени орган, поступајући у предмету по захтеву Православне Митрополије црногорско приморске за упис права својине из права коришћења на катастарске парцеле уписане у ЛН број 3593 КО Цетиње И и 413 КО Љуботињи, донела је решење којим се одбија захтев МЦП као неоснован", наводи се у саопштењу.

Како преноси Танјуг, реч је о парцелама на којима се налазе Влашка црква и припадајуће гробље на Цетињу, односно цркве на Љуботињу са припадајућим гробљима.

Напомињу да се МЦП обратила Управи за катастар и државну имовину - Подручна јединица Цетиње захтевом од 6. јуна прошле године, за упис права својине на поменутим парцелама.

Наводи се да је Дирекција за имовину и заштиту имовинско правних интереса "јасно указала да Православна Митрополија црногорско приморска није активно легитимисана страна у тој управној ствари, да није доставила акт о регистрацији и указала је на чињеницу да се у наведеним листовима непокретности евидентирани споменици културе".

"Сходно свему томе Дирекција за имовину и заштиту имовинско правних интереса Цетињe предложила је да се захтев одбије као неоснован", наведено је у саопштењу.

Подсећамо, бурне реакције јавности и Српске православне цркве на усвајање Закона о слободи вероисповести у Црној Гори који је, између осталог, предвиђао да држава постане власник верских објеката СПЦ, изазвале су бројне потресе у црногорској влади.

Закон је 2019. године изгласала влада коју је предводила Демократска партија социјалиста, странка актуелног председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Спорни закон је наредне године изменила тада нова власт у Црној Гори, након што су грађани и црквени званичници месецима излазили на литије и протесте, и чланови Закона који су се односили на прелазак имовине верских заједница у државно власништво су избрисани.

Ипак, сукоби између бивше власти актуелног председника Црне Горе Мила Ђукановића и СПЦ нису престали, што је проузроковало бројна оспоравања власништва СПЦ у тој држави. 

image
VV inauguration
banner