Србија и Балкан

Вучић о Куртијевој забрани гласања: За Србе постоје једна, а за Албанце друга правила

Нама остаје да чувамо нашу земљу и боримо се за очување међународног правног поретка, каже председник Србије
Вучић о Куртијевој забрани гласања: За Србе постоје једна, а за Албанце друга правила© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас, поводом забране гласања Србима на Косову и Метохији коју је изрекао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, да је јасно да за Србе постоје једна, а за Албанце друга правила.

Он је додао да "треба бити политички слеп, па не видети шта Курти ради" и да верује да ће међународна заједница учинити нешто више од издавања саопштења због Куртијеве одлике.

"Као што сам рекао генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, сачекаћемо да видимо да ли ће и саопштење да издају, где ће појаснити да је то противно демократским начелима. За Србе постоје једна, а за Албанце друга правила, када је у питању однос тих сила које су породиле независност тзв. Косова. Нама остаје да чувамо нашу земљу и боримо се за очување међународног правног поретка", казао је Вучић.

Чека се званично образложење Словеније о Ђорђевићу

Председник Србије је поводом навода у медијима да Словенија није дала агреман кандидату Србије за амбасадора у тој земљи вршиоцу дужности директора "Поште Србије" Зорану Ђорђевићу, да ће држава сачекати како би видели који су то формални разлози, те да ће реаговати у складу са тим.

Упитан да коментарише текст словеначког "Дела" да Словенија није дала агреман кандидату Србије за амбасадора Зорану Ђорђевићу због "формалних препрека безбедносне природе", он је рекао да су му неки из безбедносних служби рекли да је то утицај Драгана Шолака на доносиоце политичких одлука у Словенији, али да им он не верује.

"За мене је немогуће да један тајкун може да има политички утицај на озбиљне доносиоце политичких одлука. Могуће је да постоји други разлог. Сачекаћемо да видимо који су стварни формални разлози и у складу са тим држава ће реаговати", рекао је Вучић.

"Опозиција ће убедљиво изгубити, јер ништа не нуди"

Вучић је поручио да ће опозиција на предстојећим изборима убедљиво изгубити, јер "ништа нису понудили грађанима осим политике мржње".

Он је на питање новинара да прокоментарише насловну страну "Данаса" која имплицира на могућу крађу избора у Београду и то што се ту каже - што је крађа флагрантнија, то су вероватнији протести, као и да ће опозиција позвати грађане да изађу на протесте, али да прво морају да знају да су победили на тим изборима, рекао да опозиција такве ствари мора да прича, јер ће изгубити на изборима, па морају да нађу алиби за своју неспособност.

"Политика мржње није политика, морате људима да понудите нешто да бисте задобили њихово поверење", рекао је Вучић.

Он је истакао да се 40 стручних људи вратило из иностранства у Институт за физику, што је огромно појачање, као и да се такав напредак види у у војсци и другим областима.

image