Србија и Балкан

Миливојевић: Забраном Србима да гласају Курти и они који га подржавају крше све договоре

Аљбин Курти не мења политичку стратегију - његов једини политички циљ и стратегија су да Србија призна независност "Косова", каже дипломата Зоран Миливојевић
Миливојевић: Забраном Србима да гласају Курти и они који га подржавају крше све договоре© FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Поруком да без "међудржавног споразума" са Београдом неће бити дозвољено одржавање српских избора на Косову и Метохији, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, али и сви они који га у томе на Западу подржавају, крше Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација и све постигнуте споразуме, поручује дипломата Зоран Миливојевић.

Миливојевић за "Косово онлајн" наводи да нема дилеме да је оно чиме Курти условљава гласање Срба на КиМ на ванредним парламентарним изборима за Скупштину Србије заказаним за 17. децембар - неприхватљиво.

"Према ономе што Курти тражи, нема услова да се ти избори одрже. Имајући у виду да он има подршку западних центара моћи, имаћемо исту причу као и на последњим изборима и да ће Срби са Косова морати да прелазе у централну Србију да остваре своја права у овом изборном процесу. Сасвим је јасно да то што Курти тражи за Србију није прихватљиво и неоствариво је. То показује да он не мења своју политичку стратегију и да је његов једини политички циљ и стратегија да Србија призна независност Косова", каже Миливојевић.

То је, додаје, максималистички циљ, који не само да онемогућава одржавање избора, него и цео процес нормализације и доводи у питање дијалог.

"То није ништа ново, очекивано је и једино питање када је реч о изборима, али и другим питањима која се тичу и дијалога и нормализације, то је став западних центара моћи, да ли они заиста имају интереса да дође до неке нормализације, до деескалације или не. Уколико ту нема промене става онда смо у једном зачараном кругу и бојим се да ту неће бити било каквих резултата", напомиње Миливојевић.

Он истиче да је то ускраћивање елементарних права српском народу.

"И у том смислу важи оно што је председник Вучић говорио у сусрету са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да, када је реч о КиМ, о Србима, постоје двоструки стандарди и да постоји толерисање нечега што се коси и са међународним правом, али и са елементарним људским и свим другим правима", указује Миливојевић.

Онемогућавањем да Срби на КиМ гласају, каже Миливојевић, крши се Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Крши се оно што је по тој Резолуцији, међународном праву и по ономе што мисли већина, три четвртине човечанства, а то је да је Косово и Метохија у саставу Србије, да је у надлежности УН привремено и да постоје институције које гарантују такав статус. Дакле, Курти пре свега то крши, али крше и сви они који га подржавају у овоме, било директно било прећутно", истиче дипломата.

Он додаје да се крши и Бриселски и сви остали споразуми управо по том основу што "Косово није држава и то не може бити".

"Све што је покушај да се то докаже мимо права и мимо споразума је кршење. И на штету је генерално права, али и људских права, народа који тамо живи и који та права не може да користи на начин који је омогућен свим другима и у другим ситуацијама", закључује Миливојевић.

image