Србија и Балкан

Вучић: У детаље о ситуацији на КиМ; Христодулидис: Став о територијалном интегритету Србије јасан

Председник Србије је кипарском председнику захвалио на на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије
Вучић: У детаље о ситуацији на КиМ; Христодулидис: Став о територијалном интегритету Србије јасан© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са председником Кипра Никосом Христодулидисом, да су данас недвосмислено потврдили жељу да се додатно унапреде билатерални односи и сарадња две земље, и захвалио Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Вучић је нагласио да је председника Кипра у детаље упознао о ситуацији на Косову и Метохији, о току дијалога и жељи Србије да кроз компромисе и дијалог решава проблеме по том тешком питању, али указао и на тешкоће и не лакој позицији Србије.

"Кипар је истински пријатељ наше земље и ми смо истински пријатељи народу и кипарској држави. Председник је велики пријатељ Србије, поносни смо и срећни што је гост наше земље. Желим вам да се осећате као код своје куће. Отворили смо разговоре, вечерас ћемо имати свечану вечеру, а сутра наставак разговора, тзв. трећи самит двеју влада. Претходни су одржани 2013. и 2018. године, а такве савете Кипар одржава само још са Египтом и Грчком, толико нам је важан однос", навео је Вучић у обраћању медијима са председником Кипра Никосом Христодулидисом.

Он је истакао да су данас недвосмислено потврдили да две државе желе да унапреде билатералне односе и међусобну сарадњу.

"Посебно сам захвалио председнику Кипра на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, Резолуције 1244, поштовању међународног права, Повељи Уједињених нација", додао је Вучић.

Вучић је захвалио и на сталној подршци Кипра Србији на европском путу. Он је најавио да ће бити потписана и три споразума из области иновација и науке, образовања и сарадњи дипломатских академија. Разговарали су и о томе како подићи туристичке посете између две земље.

"Желео бих да охрабрим инвеститоре са Кипра да размисле о Србији као дестинацији за своја улагања. И у области енергетике постоје елементи могуће сарадње у будућности кроз пројекат Ист мед. За нас је још важна и сарадња у области одбране, где више година имамо успешну сарадњу и верујем да такву врсту сарадње можемо да унапредимо. У наредних 48 сати ћу вам представити и значајна војна достигнућа", напоменуо је председник Србије.

Вучић се још једном захвалио на подршци председнику Христодулидису и замолио да чешће долази у Србију.

Христодулидис: Став Кипра је јасан

Председник Кипра Никос Христодулидис рекао је да је став Кипра по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије јасан и да не може бити промењен.

Христодулидис је, након сусрета са председником Србије, рекао да су разговарали о дијалогу Београда и Приштине.

"Желим јавно да поновим нашу подршку тим напорима српске владе. Став Кипра је јасан. Наш став не може бити промењен када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије", изјавио је Христодулидис.

Он је истакао и да је Кипар најјача подршка Србији на њеном путу прикључења ЕУ и да сматра да је Србија у последње време начинила веома важне кораке везано за реформе, али и у многим другим областима.

"Сматрамо да то треба да буде препознато од стране Европске уније, али и да се види у разговорима и у закључцима које ћемо имати на састанку Европског савета у децембру. Ми кажемо и истичемо да је Кипар био и јесте и да ће бити један од најјачих пружалаца подршке Србији за европске интеграције", додао је Христодулидис.

Христодулидис је навео да су он и Вучић имали изузетну размену мишљења и разговарали о томе како да још више продубе билатералне односе.

Председник Кипра најавио је да ће се о даљој сарадњи разговарати и на Трећем међувладином састанку између Србије и Кипра у присуству министара иностраних послова, одбране и просвете.

Говорећи о кипарском питању, он је навео да оно већ пола века мучи његову земљу и додао да се од момента када је преузео дужност председника бори да се поново покрену преговори о решавању тог питања.

"Ја сам захвалан Србији на ставу који држи, не само везано за решавање кипарског питања, већ и за напоре да се поново покрену преговори у решавању овог проблема", рекао је Христодулидис.

Он је навео да Србију и Кипар повезује вишегодишње пријатељство и додао је да се радује што његова посета представља корак у даљем јачању везе између две земље.

Христодулидис је казао и да га радује да у блиској будућности дочека Вучића на Кипру и да наставе са разговорима.

Он је, такође, поручио и да ће бити у сталном контакту како би учинили конкретне кораке у свим секторима, у билатералним односима и ојачали их.

"Везано за кипарско питање, везано за европску перспективу Републике Србије и наш контакт ће бити сталан", закључио је Христодулидис.

image