Србија и Балкан

Дачић: Активности стотину почасних конзула Србије од немерљивог значаја за очување КиМ

Представљање пословних шанси и прилика за инвестирање у Србију није тежак задатак, јер су економски резултати наше земље у протеклих десетак година заиста импресивни, указао шеф српске дипломатије
Дачић: Активности стотину почасних конзула Србије од немерљивог значаја за очување КиМ© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су активности стотину почасних конзула Србије од немерљивог значаја за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Говорећи на отварању Треће конференције почасних конзула Републике Србије у Палати Србија у Београду, Дачић је истакао да је Србија свесна важности улоге и потенцијала који рад конзула има, као и повезаности између наше и других држава и народа широм света.

"Са поносом истичем да Србија данас има највећи број почасних конзула у својој историји, чак стотину, и то на свим континентима. Ваше активности имају немерљив допринос у реализацији наших спољнополитичких приоритета, од којих је најважнији одбрана територијалног интегритета и суверенитета, односно очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије", рекао је Дачић.

Први потпредседник Владе поручио је почасним конзулима да је уверен да ће они, захваљујући свом професионалном искуству и познанствима, остварити успех у оснаживању економске сарадње Србије са државама у којима живе.

"Представљање пословних шанси и прилика за инвестирање у Србију неће бити тежак задатак, јер су економски резултати наше земље у протеклих десетак година заиста импресивни. Због тога ћу бити слободан да кажем да Србија нуди убедљиво најбоље услове за инвестирање. Наша посебност је свакако и у томе што имамо пријатеље широм света и што смо отворени за сарадњу са земљама из свих региона", навео је Дачић.

Како је рекао, пред конзулима је одговоран, али и частан задатак, да свету представе Србију онакву каква заиста и јесте - модерна, али и одана традицији, мултикултурална, толерантна и отворена за јачање постојећих и стварање нових пријатељстава и партнерстава.

Почасни конзул Србије у Судану Ахмед Мути саветовао је новим почасним конзулима да се упознају са свима што је више могуће јер, како каже, никад се не зна ко ће коме бити потребан.

Мути је оценио и да је давање стипендија људима из земаља које су повукле признање независности тзв. Косова леп гест и том приликом замолио министра да размотри да, како каже, буде и понека стипендија за дијаспору.

image