Србија и Балкан

Србија пита Хрватску: Како је српски конзул за само два месеца постао непожељан, доставите доказе

Српски конзул својим деловањем у Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, за разлику од хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера
Србија пита Хрватску: Како је српски конзул за само два месеца постао непожељан, доставите доказе© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Министарство спољних послова (МСП) Србије саопштило је данас да су нетачне тврдње шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана и МВЕП Хрватске да се ради о реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Србије у Загребу и позива МВЕП да, како наводе, уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа две државе, уместо што својим потезима додатно подрива добросуседске односе и мир и стабилност у региону.

У саопштењу МСП се истиче да српски конзул својим деловањем у Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.

"Такође, овим путем желимо да истакнемо да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године и захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције", наводи се у саопштењу српског МСП-а.

МСП, наводи се, одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

"У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена", наводи се у саопштењу.

Странка Томислава Жигманова: Забринути због најновије напетости

Демократски савез Хрвата у Војводини (ДСХВ) изразио је данас забринутост због, како су навели, "најновије напетости у хрватско-српским односима".

Како су навели у саопштењу објављеном на Фејсбуку, до напетости је дошло после ускраћивања гостопримства нижерангираном хрватском дипломати у Београду и реакције службеног Загреба на ту одлуку.

"Не улазећи у меритум овога догађаја, исказујемо забринутост због развоја односа између две државе тако и за односе два народа. Лично ћемо пратити последице по хрватску заједницу у Србији, која улази у још један изборни циклус", наводи се у саопштењу.

ДСХВ апелује на све субјекте у спору на одговорно поступање, а медије да својим рационалним приступом и извештавањем допринесу смиривању напетости и смањењу антихрватских садржаја у јавним наративима.

Из Савеза поручују да ће и даље бити конструктивни чинилац у односима две државе.

Министарство спољних послова Србије јуче је донело одлуку да, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата. Шнајдер је протеран због шпијунаже и врбовања за рад за хрватску службу.

Министарство спољних и европских послова (МВЕП) Хрватске саопштило је данас да жали због одлуке Србије да првог секретара Амбасаде Хрватске у Београду Хрвоја Шнајдера прогласи персоном нон грата и истовремено наводе да одбацују основ за његово протеривање, те да задржавају право да одговоре на овај потез у време и на начин који одаберу.

Из хрватског министарства данас су реаговали реципрочно на одлуку српске владе, па су саветника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића прогласили перосоном нон грата. 

image