Србија и Балкан

Дачић о инциденту немачког амбасадора у Приштини: Није први пут, покушај да се избрише српски траг

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде након одласка немачких дипломата у Високе Дечане написао је да су амбасадори "посетили косовски манастир Високи Дечани који је на листи Унеска".
Дачић о инциденту немачког амбасадора у Приштини: Није први пут, покушај да се избрише српски трагwww.globallookpress.com © Russell Gordon / DanitaDelimont

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су покушаји преименовања српског наслеђа у тзв. косовско, "стара прича" да се избрише сваки српски траг на КиМ и поручио да ће Србија борити свим средствима, колико год може, против релативизације историје.

Делегација немачких дипломата посетила је у петак Високе Дечане и, како је саопштено из манастира, разговарала са игуманом Савом о изазовима са којима се суочава Српска православна црква и Срби на Косову и Метохији.

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде је након те посете на мрежи Икс објавио фотографију амбасадора испред манастира Високи Дечани и написао да су "посетили косовски манастир који се налази на листи Унеска".

На питање како види то што амбасадори једне државе говоре једно у Београду, друго у Приштини, Дачић каже да је више пута било сличних ситуација.

"Ми смо имали више пута такве ситуације да амбасадори неких земаља у Београду и у Приштини, иако сматрамо да су те амбасаде у Приштини нелегалне зато што тзв. Косово сматрамо делом своје државе, имају различите ставове. Тако је и сада било око померања спомен-плоче српским ратницима за ослобођење у Балканским ратовима и у Првом светском рату у Приштини, где су француска и немачка амбасада у Приштини иницирале померање те плоче, иако су амбасаде у Београду биле против тога и нико их није ни питао", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић је навео да су амбасадори тих земаља у Београду рекли да су били изненађени тим потезом и да ће тражити да се та прича врати "на место".

Шеф дипломатије је рекао да је стара прича да се покушава брисање сваког српског трага на КиМ и самим тим да се каже да је целокупно наслеђе и културна баштина косовска, наводећи да је зато важно што је Србија поново изабрана у извршни савет Унеска.

"У следеће две године ћемо бити чланови Извршног савета и веома је битно да спречимо да се преименује то наслеђе. А било је таквих покушаја са жељом да се покаже да то нису српски споменици и да се тиме практично све оно што је историја КиМ релативизује и да се каже да то није српско, него је косовско или византијско како неко говори", рекао је Дачић.

Каже да Србија строго инсистира на томе и Унеско то дефинише и признаје као српско културно наслеђе, подсетивши да су четири споменика под заштитом Унеска: Високи Дечани, Грачаница, Пећка Патријаршија и Богородица Љевишка.

"Они су дефинисани као српско културно наслеђе и још поред тога су дефинисани као светско културно наслеђе у опасности. Од кога су у опасности? Од албанских сепаратиста и терориста који желе да униште те споменике", рекао је министар.

Србија ће се, како је рекао, борити свим средствима против релативизације и фалсификовања историје и наравно реаговаће и поводом изјава да су Високи Дечани "косовски" манастир, односно споменик и поводом премештања плоча.

"Те земље воде своју билатералну политику, али сам сигуран да нико нема права да Србији одузима право на њене споменике", поручио је Дачић.

image