Србија и Балкан

Mинистар одбране дао исказ у Тужилаштву БиХ о наводима о војним камповима у РС

Изјава Зукана Хелеза о наводним војним камповима у РС дошла је након што је група посланика из РС писала америчком Конгресу и Европском парламенту, наводећи да је БиХ "већ дуго уточиште радикалних исламиста"
Mинистар одбране дао исказ у Тужилаштву БиХ о наводима о војним камповима у РСGetty © Sean Gallup

Министар одбране Босне и Херцеговине (БиХ) Зукан Хелез дао је изјаву 27. новембра у Тужилаштву БиХ, након што је та правосудна институција три дана раније формирала предмет у оквиру којег Хелез треба да да исказ после изношења у јавности тврдње о постојању војних кампова у источном делу Босне и Херцеговине, наводи Радио Слободна Европа (РСЕ). 

"Дајем изјаву као сведок, имам пуно информација које ћу дати Тужилаштву", изјавио је Хелез уочи давања исказа.

Из Тужилаштва БиХ нису могли да дају додатне информације у вези са Хелезовим исказом.

Хелез је 23. новембра изјавио за Радио Слободна Европа (РСЕ) како на подручју Рогатице, у источној Босни и Херцеговини, и подручју планине Маглић постоје војни кампови за обуку, за које тврди, да поседује и фотографије.

"Није то никаква тајна, то људи виде, села око Рогатице, то људи усликају, у сред дана да се тамо врши вежба. Имам слике, то ћу показати на телевизији", казао је Хелез, али додао да "не сме да пошаље фотографије које документују постојање војних кампова".

Из Тужилаштва БиХ су након тога навели да ће "министар бити позван да да исказ, те да презентује све информације, доказе и чињенице којима располаже".

"Подсећамо да све институције, носиоци функција, као и грађани, имају законску обавезу пријављивања надлежним институцијама свих сазнања о почињеним казненим делима, као и починиоцима", истакнуто је за РСЕ.

Поводом Хелезових изјава, огласио се и Жељко Комшић, члан Председништва БиХ који је рекао да ће се расправљати о наводима о постојању терористичких ћелија и руских кампова у земљи. Он је додао да ће од надлежних органа бити затражена званична информација о томе.

"Изузетно је опасно када министар одбране, без иједног доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске. То се може окарактерисати као распиривање националне нетрпељивости и страха. Таквим поступцима он уопште не доприноси стабилизацији прилика у БиХ", рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ за новинску агенцију СРНА.

Иначе, 12. новембра је група посланика Парламента Босне и Херцеговине, који долазе из ентитета Република Српска, писала америчком Конгресу и Европском парламенту, наводећи да је Босна и Херцеговина "већ дуго уточиште радикалних исламиста".

Три дана касније, на исте адресе је послато писмо групе посланика из Парламента БиХ, који су из ентитета Федерација БиХ, у којем су навели "да највећу претњу миру у Босни и Херцеговини не представља "измишљени верски радикализам, већ радње и акције функционера СНСД-а од којих је већина, на челу са Милорадом Додиком, на црној листи САД-а и Велике Британије".

image