Србија и Балкан

Комшић не одустаје: Испитаћемо Хелезове тврдње о војним камповима

Председништво БиХ ће следеће седмице расправљати о тврдњама министра одбране Зукана Хелеза да се у деловима Републике Српске налазе српско-руски војни кампови што је руководство Српске оштро демантовало
Комшић не одустаје: Испитаћемо Хелезове тврдње о војним камповима© Hannah McKay - Pool/Getty Images

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић, данас је у оквиру обележавања Дана државности БиХ, најавио како ће државно Председништво следеће седмице расправљати о тврдњама министра одбране Зукана Хелеза да се у деловима Републике Српске налазе српско-руски војни кампови.

"Ми ћемо о томе расправљати на седници Председништва идуће седмице. Тема заслужује одговоре на та питања. Да можемо људима рећи тачно је, или није тачно и шта ћемо урадити ако је тачно", рекао је Комшић.

Додао је да све тврдње морају бити поткрепљене чињеницама.

"Тражићемо званичну информацију пре свега од оних органа којима је то посао. Од оних који су то изнели и од Обавешатајно-безбедносне агенције која је дужна да то зна и прати и извештава институције БиХ", истакао је Комшић.

Подсећања ради, Хелез је протекле недеље изјавио како у БиХ постоје руски кампови за војну обуку. Накнадно је изјавио како има доказе о постојању тих кампова код Рогатице и на Маглићу.

Декан Факултета безбедности у Бањалуци професор Предраг Ћеранић изјавио је за РТ Бакан да Хелезове тврдње о наводним "паравојним камповима у којима српски и руски екстремисти пролазе обуку нису утемељене на чињеницама и да би га требало позвати на одговорност". 

"Један од проблема у Босни и Херцеговини је то што људи који су политички лидери, када добију неку важну државну функцију, а Зукан Хелез као министар одбране свакако је на важној функцији, не схватају да свака њихова реч због функције има тежину", поручио је Ћеранић.

image