Србија и Балкан

Младен Иванић: Америчке и ЕУ санкције Додику погађају целу Републику Српску

Тражити од званичника РС који су под санкцијама да се повуку из власти је "бесмислено", сматра бивши члан Председништва БиХ
Младен Иванић: Америчке и ЕУ санкције Додику погађају целу Републику Српску© Milos Tesic/ATAImages

Санкције које су председнику Републике Српске Милораду Додику лично увеле САД и Велика Британија, имају негативне ефекте на РС, не само на њега, оцена је бившег члана Председништва БиХ Младена Иванића. 

"То нема негативне ефекте само на те људе (којима су уведене санкције), већ на целу Републику Српску", рекао је Иванић за телевизију БН.

Према његовим речима, тражити од званичника РС који су под санкцијама да се повуку из власти је "бесмислено", јер ће они наставити да инсистирају на томе да "своју личну судбину прикажу као резултат борбе за РС".

Упитан шта би он урадио да је у таквој ситуацији, Иванић је рекао да зависи какве су санкције у питању.

"Ако су то санкције које онемогућавају да се нешто нормално ради, вероватно бих се повукао. А ако мислим да су непринципијелне, ја бих се борио. Али бих јасно и рекао, ово је моја битка и то шта ће бити са мном, не значи да мора бити и са Републиком Српском", казао је он.

Иванић је додао да се РС због свог руководства налази и под тихим санкцијама из Европске уније.

САД су увеле санкције комплетном политичком врху РС.

Осим Додика, санкције су уведене и српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру РС Радовану Вишковићу и председнику Народне скупштине РС Ненаду Стевандићу.

image