Србија и Балкан

Тачка на попис у Црној Гори: Скупштина одлучила, почиње 30. новембра

Са 64 гласова "за" и без гласова против у целини на закон о попису, Скупштина Црне Горе је одлучила да попис становништва почне 30. новембра
Тачка на попис у Црној Гори: Скупштина одлучила, почиње 30. новембра© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SAŠA MATIĆ/ nr

Скупштина Црне Горе изгласала је вечерас измене и допуне Закона о попису, према којем ће попис становништва почети 30. новембра и трајаће до 15. децембра, са могућношћу да буде продужен још 15 дана.

Парламент је донeо одлуку и о образовању Одбора за праћење примене Споразума о условима за одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова, као и праћење спровођења процеса пописа.

Одбор ће бити формиран на паритетном принципу – са по седам чланова из парламентарне већине и опозиције.

Рад одбора биће завршен када буду објављени коначни резултати пописа.

Црна Гора је требало да одржи попис још 2021. године, али га је више пута одлагала.

Како би нова власт изашла у сусрет опозицији, премијер Црне Горе Милојко Спајић одржао је више састанака са парламентарним странкама о попису, да би као резултат био направљен споразум који предвиђа и обавеза омогућавања парламентарног надзора кроз формирање скупштинског одбора на паритетној основи између власти и опозиције са копредседавајућим начином председавања.

Предлогом споразума предвиђена је детаљна контрола уноса података са циљем да провери на бази узорка да ли се одговори на питања о националној односно етничкој припадности, вери, матерњем језику и језику којим лице уобичајено говори уносе у базу, онако како је написано у упитнику.

Новина је и забрана утицаја политичких партија током спровођења пописа. Политичке партије се обавезују да неће ни на један начин водити претпописне кампање и на тај начин утицати на резултате пописа. Једина дозвољена кампања је она коју спроводи Управа за статистику сходно члану 13 тачка 7 Закона о попису.

Споразумом је предвиђено ручно бројање података о националности, вери и језику као контролном механизму провере рада софтвера на репрезентативном узорку.

Демократска партија социјалиста раније је најавила бојкот пописа, а није познато да ли ће позвати на бојкот након договора који је направљен са Спајићем. Како су током скупштинске расправе рекли посланици ДПС-а, траже нови састанак са Спајићем на којем ће тражити додатни договор око услова спровођења пописа.

image