Србија и Балкан

Спајић: Постигнут договор са опозицијом око одржавања пописа, датум остаје исти

Проблем су услови које треба испунити, не датум, рекао је премијер Црне Горе
Спајић: Постигнут договор са опозицијом око одржавања пописа, датум остаје исти© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Премијер Црне Горе Милојко Спајић рекао је да је са опозицијом постигнут договор око одржавања пописа становништва.

"Сва питања треба да се решавају на овај начин. То је на неки начин сазревање политичке сцене. Друга ствар је око самог одржавања. Мислимо да је лепа порука да управо од пописивача крене програм Европа сад 2 подизањем пописивачких накнада на око 1.000 евра", рекао је Спајић новинарима и додао да је то "добар увод у оно што ће се дешавати следеће године.

"Нама попис треба искључиво због техничких ствари. Не можемо да користимо податке из 2011. године у пројектима", навео је премијер.

На питање да ли је, пошто у споразуму није наведен датум, одржавање пописа подложно одгађању, Спајић је рекао да је "отворено питао опозицију да ли је датум као датум проблем. Рекли су да није. Проблем су услови који се морају испунити".

Рекао је и да датум одржавање пописа (30. новембар - 15. децембар) остаје исти и да је то у надлежности извршне власти.

"Било је конструктивних предлога од стране опозиције. Мислим да овако инклузиван приступ стварима довео до тога да подигнемо квалитет пописа и процеса рада. Треба релаксирати Монстат политичких притисака. Поносни смо на рад Монстата, раде сјајан посао у јако тешким условима".

Спајић је рекао и да још нису добили званичан одговор опозиције. "Али очекујемо да буде позитиван. Не бих да прејудицирам, али то је мој лични утисак", рекао је Спајић.

image