Србија и Балкан

Друга врста "Прајма" повучена са рафова у Српској: Енергетско пиће није заведено у регистар

У нашој земљи међу децом и даље траје помама за овим пићем
Друга врста "Прајма" повучена са рафова у Српској: Енергетско пиће није заведено у регистар© Brandon Bell/Getty Images

Након што је енергетско пиће "Прајм енерџи" повучено са рафова Црне Горе, Словеније и Хрватске, сад је и његов близанац "Прајм хидратејшн" склоњен са тржишта Републике Српске.

РТ Балкан писао је о овом напитку за којим су полудела деца и млади у Србији, а који по невероватној цени од 1.000 динара за амбалажу од 0,5 литара, може да се купи на бензинским станицама.

Према декларацији "Прајм хидратејшн" садржи мешавину воде, кокосове воде, и вештачких заслађивача, док енергетска верзија, како се може видети на интернету, где се и највише продаје, садржи и до 200 мг кофеина.

Инспекција Републике Српске позвала је трговце да самостално уклоне производ из продавница, уколико до сада нису информисани о повлачењу.

"Производ, који се по свом саставу сврстава у храну обогаћену нутријентима, није уписан у Регистар хране обогаћене нутријентима, а што је законска обавеза. Храна обогаћена нутријентима је храна којој се додају витамини, минерали и остале материје са одређеним хранљивим или физиолошким ефектом која није витамин или минерал", наводи се у саопштењу Инспекције за храну РС. 

Контрола пет узорака безалкохолног пића Прајм показала је да декларација производа, која је обележена на једном од језика у службеној употреби у Републици Српској, није усклађена са важећом законском регулативом и са оригиналном декларацијом, односно да на њој нису наведени сви потребни подаци, наводи се у саопштењу. 

Из инспекције такође наводе да је сваки субјекат у пословању храном на територији тог ентитета, дужан да пре стављања на тржиште надлежном министарству поднесе захтев за упис хране за посебне прехрамбене потребе, додатке исхране и хране обогаћене нутријентима у одгворајуће регистре. 

Словенија и Хрватска забраниле су кофеинску верзију Прајм енергетског напитка због састојка Л-теанина који није допуштен у безалкохолним пићима у ЕУ. Црна Гора је такође у септембру ставила забрану на продају "Прајм" лименки и флашица, док су у току испитивања артикла. 

image