Србија и Балкан

Присталице ОВК сукобиле се са полицијом: Уследили сузавац и хапшења

Долазак Екатерине Трендафилове у Приштину изазвао је незадовољство косовских Албанаца и симпатизера такозване ОВК који су је дочекали непријатељским транспарентима и паролама
Присталице ОВК сукобиле се са полицијом: Уследили сузавац и хапшењаGetty © Photo by Chris McGrath

У Приштини су данас избили сукоби између полиције и присталице такозване ОВК које су протестовале због доласка председнице Специјализованих већа Косова у Хагу Екатерине Трендафилове.

Како јављају медији, демонстранти су се окупили око хотела у којем је одсела, након чега су почели да скандирају пароле "ОВК се не може судити" и "Напоље Трендафилова" као вид подршке косовским Албанцима којима се суди за ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године. 

Осим транспарената против специјалног суда, присталице такозване ОВК носиле су и плакате усмерене против Заједнице српских општина на КиМ.

Како преносе "РИА Новости", током сукоба са полицијом, демонстранти су употребили димне бомбе и пиротехнику, а снаге реда сузавац.

Ухапшено је шест особа међу којим су лидер ванпарламентарне Социјалдемократске партије Дардан Молићај и још пет чланова те странке.

"Методе застрашивања нас не заустављају. Суд је расистички, неправедан и сегрегирајући. Отпор се наставља. Госпођа Трендафилова није добродошла. Полиција може да гарантује физичку безбедност, али не и имиџ вође неправедног процеса. Хитно захтевамо ослобађање наших активиста", саопштено је из ове партије, преноси Танјуг.

Специјални суд у Хагу тренутно суди "бившем председнику" самопроглашене Републике Косово и бившем команданту ОВК Хашиму Тачију, али и бившим председницима косовског парламента Јакупу Краснићију и Кадрију Весељију, као и бившем посланику Самоопредељења Реџепу Сељимију који се терете за ратне злочине на Косову и на територији северне Албаније у периоду 1998. и 1999. године. 

Према наводима тужилаштва, Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими одговорни су за убиство најмање 102 особе. Тужиоци истичу да су злочини чињени систематски и у континуитету.

image