Србија и Балкан

Вучић са Лукашенком у Дубаију на самиту КОП 28: Србија је спремна

Вучић ће на маргинама скупа имати и низ билатералних сусрета са званичницима неколико земаља
Вучић са Лукашенком у Дубаију на самиту КОП 28: Србија је спремна© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Белорусије Александром Лукашенком у Дубаију, на почетку годишњег самита Уједињених нација о климатским променама, познатији као КОП28.

Домаћини скупа су шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Церемонија отварања самита почиње у 12 часова по локалном, односно у девет по средњеевропском времену, а излагање председника Вучића очекује се око 12:30 по средњеевропском времену.

Председник Србије се захвалио организаторима шеику бин Заједу и Гутерешу на позиву, додајући да се овај самит одржава се у сенци великих глобалних сукоба и превирања, док изазови у очувању планете, као јединог дома за све нас, постају све већи.

"Србија озбиљно приступа овим питањима и спремна је да допринесе свим иницијативама које за циљ имају ефикасну енергетску транзицију, већу и равномернију инклузивност у управљању климатским променама, као и одговорно поступање у употреби фосилних горива и емисији угљеника. Наша земља остаје привржена политици зелене агенде у коју ће додатно улагати, свесна да све оно што радимо данас, остаје као залог генерацијама које долазе", написао је он на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав". 

Вучић се данас пред почетак церемоније отварања самита састао и са индијским премијером Нарендром Модијем, са којим је, како каже, имао срдачан сусрет и брзу размену мишљења о најважнијим темама самита.

"Разговарали смо и о даљем јачању билатералних односа и економске сарадње, а ја сам са задовољством поновио позив премијеру Модију да посети Србију, чиме би нам учинио велику част", навео је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Српски председник састао се и са председником Пољске Анджејом Дудом, министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом, краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом, председницом Мађарске Каталин Новак, као и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

"Време је за конкретне акције, јер морамо да делујемо брзо и ефикасно. Србија је увек спремна", написао је Вучић на Инстаграму "будућностсрбијеав".

Председник Србије се састао и са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

"Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Уверен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у ЕУ", на свом Инстаграм профилу.

Председник Вучић учествује у Дубаију на Самиту лидера о климатским променама КОП28.

Очекује се да ће обуздавање фосилних горива и емисија угљен-диоксида бити на врху дневног реда самита, а разговараће се и о убрзаној енергетској транзицији, поправљању климатских финансијских средстава, о томе како заштитити природу и како се заштитити од екстремних временских појава, али и како поспешити инклузивност у управљању климом.

image