Србија и Балкан

Вучић из Дубаија: Неизводљиво да Срби на КиМ гласају на предстојећим изборима

Курти не жели да омогући изборе, а Србија мора да призна "Косово" како би омогућила Србима да гласају, рекао је Александар Вучић

Срби на КиМ не могу тамо гласати током предстојећих избора, јер би за то предуслов био признавање "Косова", рекао је председник Србије Александар Вучић из Дубаија.

"Ми морамо да признамо тзв. Косово да би Срби изашли на изборе. Дакле, неће бити избора у српским срединама на КиМ, јер Курти не жели да омогући изборе", рекао је председник Србије.

Вучић учествује на овогодишњем самиту светских лидера о климатским променама КОП28 у Дубаију, где се "иза завеса" говорило о геополитици више него икада, иако су климатске промене главна тема самита, напоменуо је он.

"Више него икада, говори се и о свим другим питањима. Климатске промене су главна тема за специјализоване сесије и домаћине, али рекао бих да се много више говори о односима између Израела и Арапа, Украјине и Русије, Кине и Америке него о свему другом", рекао је Вучић.

Председник је истакао да иако је поредак успостављен после Другог светског рата једно време функционисао, било је бројних промена које нису ишле у корист света, већ сасвим обрнуто.

Нови сусрет са Лукашенком наредне године

Вучић се у Дубаију у ходу састао и са председником Белорусије Александром Лукашенком, а са њим је говорио о односима наше две земље, али и о ситуацији у Украјини.

"Наравно да сам разговарао са Лукашенком, наше две земље су пријатељске, и рекао сам му да пронађемо термин за наш сусрет наредне године, када прођу избори. Говорили смо о нашим билатералним односима, о ситуацији у Украјини, како бих нешто научио пошто је њему то много ближе", рекао је председник Србије.

Недавно, Лукашенко је поручио да би односе са Србијом требало добро изучити и проанализирати какву политику Србија спроводи и какву политику би она желела да спроводи према Минску. Коментар је уследио поводом одабира новог амбасадора Белорусије у Београду.

"Уколико они желе да сарађују, значи да треба да дође до резултата у трговинско-економским односима. Уколико желе да машу репом, и, грубо говорећи, подржавају европско-америчке санкције против Белорусије, то је њихов посао. Нека се одреде и подржавају", ако су заборавили добро које смо им чинили", рекао је тад председник Белорусије.

Вучић је напоменуо да очекује посету италијанске премијерке Ђорђе Мелони Србији за два дана, додавши да ће "њена посета много значити и за наше економске и политичке односе".

Састанак Вучића и Ердогана у јануару

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да у јануару очекује посету председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.
"У јануару очекујем велику и важну посету председника Ердогана Србији", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије се састао са Ердоганом током Самита лидера о климатским променама ЦОП28 у Дубаију

Србија није велики загађивач, али су неопходне промене

Како је рекао Вучић, Србија по својој величини не доприноси многи емисији угљен-диоксида, али ће морати да спроведе доста промена у транзиту ка зеленој енергији.

"Имали смо важне састанке, дуго сам разговарао са Шарлом Мишелом, онда и са мађарским, пољским и белоруским председником, људима из ММФ, Европске банке за обнову и развој, али и са другим светским лидерима, укључујући индијског премијера Нарендру Модија, нашим пријатељима из Африке, председником Кубе. Захвалио сам многима на поштовању територијалног интегритета Србије, и говорио сам о томе да треба да постоји ред у међународним односима како би се проблеми решавали", истакао је председник Србије.

Он је напоменуо да га вечерас очекује билатерални сусрет са шеиком Бин Заједом.

Хрватској је проблем што сам хтео да посетим Јасеновац и положим венац

Коментаришући наводе да "Хрвати опет кукају да ће Вучић победити на изборима", председник Србије се упитао зашто је то проблем.

"Да ли је проблем то што сам хтео да посетим Јасеновац и положим венац? Што нисам хтео да заборавим шта се ту десило", упитао се Вучић, додавши да друге разлоге за такву реторику.

Додаје да верује да би са некима другима можда могли лакше да разговарају, са онима, како каже, који би се много лакше извинили.

"Јасно је да су разочарани, јер народ у Србији све то види другачије", рекао је председник.

Како каже, верује у Србију, у људе, додаје да су они њихова снага.

image