Србија и Балкан

Кад Запад испише руску бајку: Српска и руска влада хаковале НВО активисте

Утицајни медији са Запада тврде да је држава спонзорисала хакере који су наводно, користили "војни шпијунски софтвер"
Кад Запад испише руску бајку: Српска и руска влада хаковале НВО активистеwww.globallookpress.com © imago stock&people

Српска власт нема преча посла него да се бави шпијунажом "продемократских активиста", уверавају нас "Гардијан" и "Вашингтон пост" који тврде да се двоје припадника невладиних организација нашло на мети хакера који су наводно, користили "војни шпијунски софтвер".

Симптоматично, до овог "ексклузивног открића", оба медија су дошла у исто време, имали су исте саговорнике, исте гаранте истинитости приче, па и исту тезу: за све је крива Русија.

Западни медији су од приче направили "руску бајку", па тако, инсинуирају да је напад на српске невладине активисте, био координисан са наводним хакерским нападима на "противнике" Владимира Путина. Прстом упиру и у српску Безбедносно-информативну агенцију, подсећајући да је Александар Вулин на листи америчких санкција због подршке Москви и коришћења "својих политичких позиција да изгради подршку за малигне активности у корист Русије".

Наводне "жртве" жале се за британски лист да мисле да је реч о покушају застрашивања, будући да су критиковали српски "аутократски режим" и "широко распрострањену корупцију", а надасве "проруску спољну политику актуелне владе", која није усклађена са ЕУ по питањима попут санкционисања Москве.

Очекивано, и Американци су дошли до истих "сазнања", и они су причали с једном "метом" која је закључила да сумња да су његов телефон циљати могле само две стране, односно, "дежурни лоши момци": Владе Србије и Русије – исто због критика  српско-руских односа.

Пригодно анонимне "мете" које се представљају као борци за права цивилног друштва, успели су међутим, да се изборе са тако савршеним софтвером тако што су редовно ажурирали своје телефоне – између осталог и ИОС софтвером који уређаје штити од инфилтрације.

Активисти су, наводно, прво добили упозорење "Епла" да су можда били на мети хакера "које спонзорише држава". А све је "потврдило" и истраживање "Аксес нова", "Шер фондације", "Ситизен лаба" на Манаковој школи Универзитета у Торонту и "Амнести интернешенела".

Као и сваки пут, када покушавамо да утврдимо какав је неко ауторитет у области којом се бави, и овај пут смо испратили траг новца, па је рецимо, илустративан податак да је, на пример, поменути "Аксес нов", између осталог и на платној листи Сорошеве Фондације за отворено друштво, која није штедела пара да потпомогне њихове "објективне извештаје".

"Ови налази су изузетно забрињавајући за владавину права и демократију у Србији. Неконтролисана употреба комерцијалног шпијунског софтвера је отров не само за људска права, већ и за безбедносне и демократске институције у било којој земљи", секира се Наталија Крапица, техничко правни саветник у "Аксес нову", која се отприлике исто пожалила и "Вашингтон посту".

Хакери су, тврде ове организације, покушали да искористе слабости "ајфонове" апликације "хоум кит", а употреба ове техничке рањивости, додају, "у складу" је са онима које су претходно користиле државе које су непрописно употребљавале једно од најсофистициранијих сајбер оружја на свету, познато као "Пегазус" изралеске компаније НСО.

Када се "Пегасус" успешно постави на мету, он у суштини може да преузме мобилни телефон, и практично га претвори у прислушкивач. Може приступити и информацијама које се налазе у шифрованим апликацијама и прегледати фотографије и поруке корисника.

Истраживачи у случају Србије нису могли дефинитивно да потврде која је врста шпијунског софтвера коришћена јер су доступни "форензички показатељи" били ограничени. Западним медијима, наравно, форензика није ни потребна да би "закључили" да је држава спонзорисала хакере. 

"У овом тренутку не приписујемо нападе одређеном оператеру, али напомињемо да је деценијска истрага 'Ситизен лаба' открила да је Србија редовни корисник шпијунског софтвера и других технологија комерцијалног надзора", тврди Џон Скот-Раилтон, виши истраживач у овој организацији, на чијој су листи финансијера, исто као и у случају "Аксес нова", главни браниоци истине, попут Сороша или Фордове фондације.

Компанија НСО је извештаје ових организација оценила за "Гардијан" као "неубедљиве", истичући да се "Пегазус" продаје владама како би се користио у истрагама о озбиљним злочинима и тероризму и да његова употреба "спашава животе".

"НСО није упознат са прикупљеним обавештајним подацима", устврдили су из компаније за оба медија, док је "Вашингтон посту" анонимни саговорник из компаније, за дивно чудо, рекао да руска влада није клијент ове технолошке фирме.

image