Свет

"Ово је европски скандал": Признали у Пољској, Мађарској, Грчкој, на Кипру, у Шпанији...

Информатичари тврде да практично не постоји одбрана од ове врсте шпијунског софтвера
"Ово је европски скандал": Признали у Пољској, Мађарској, Грчкој, на Кипру, у Шпанији...www.globallookpress.com

Употреба софтвера за шпијунирање "Пегаз" против цивила је очигледно била нашироко распрострањена у земљама ЕУ, закључак је извештаја истражног одбора Европског парламента.

"Владе чланица ЕУ су користиле овај софтвер против грађана у политичке сврхе", констатација је објављеног нацрта извештаја, у којем се наводи да постоје назнаке да су то радиле Пољска, Мађарска, Грчка, Кипар и Шпанија.

Аустрија се такође критикује, будући да бивши аустријски канцелар Себастијан Курц има тесне везе са власником израелске компаније "НСО", која је развила "Пегаз".

Поред тога, у извештају је истакнуто и да је у Аустрији седиште компаније "ДСИРФ", за коју се верује да снабдева државе ЕУ софтверима за шпијунажу, а високи функционери те фирме имају, како се наводи у извештају, контакте са Русијом и Кремљом.

Након што су експерти за безбедност из "Мајкрософта" оптужили "ДСИРФ" да стоји иза низа дигиталних напада на банке, адвокатске канцеларије, и стратешке компаније у најмање три земље, аустријска државна безбедност спровела је истрагу, али није нашла доказе који би потврдили оптужбе.

"ДСИРФ" је развио софтвер под именом "Сабзиро", који користи такозване Зиро-Деј-Експлоитс како би дошао до поверљивих података и лозинки, твдио је Мајкрософт у јулу.

"Развој 'спајвера' у државама чланице ЕУ је велика претња по демократију на целом континенту", нагласила је надлежна чланица Европског парламента, Холанђанка Софија Хелена ин т Велд, преносе аустријски медији.

Према речима Велдове, коришћењем ових софтвера за шпијунажу криши се право на приватну сферу, уништавају се демократске институције, и ућуткују опозиција и критичари. Поред тога, додала је, софтвери за шпијунирање веома негативно утичу на слободу штампе и цивилно друштво, а користе се и за вршење утицаја на изборима.

"Ово је европски скандал", пошто су нападнуте и институције ЕУ, а утицало је и на доношење одлука у Унији, тврди она.

Холандска чланица Европског парламента се пожалила да ниједна званична установа није желела да сарађује са њом у изради извештаја, те да ни Савет ЕУ није желео да одговори на питања о софтверима за шпијунирање.

"Због тога слика није потпуна, већ имамо само 900 делова од пузла са 1.000 делића", рекла је Велдова.

"Европска комисија се гласно залаже за демократију и борбу против лажних вести, на пример недавно приликом Масковог преузимања Твитера. Али када напади на демократију долазе изнутра, Комисија ћути", казала је Софија Хелена ин т Велд.

Чланица европског парламента је додала да ЕК "показује мишиће" Илону Маску, али се чланицама ЕУ које шпијунирају своје грађане обраћа "у плишаним руквицама". 

"Пегаз" се продаје широм света наводно за потребе борбе против тероризма и организованог криминала. Програм може да шпијунира "aјфон" и "aндроид" паметне телефоне, да снима разговоре, чита податке о локацији и тајно активира камеру. Информатичари тврде да практично не постоји одбрана од ове врсте шпијунског софтвера.

image