Свет

Руски хакери угрозили испоруку Ф-16 Украјини?

Група која стоји иза напада на белгијску фирму укључену у испоруку америчких авиона Кијеву саботирала је раније и "Боинг", и "Ројал мејл" у Уједињеном Краљевству
Руски хакери угрозили испоруку Ф-16 Украјини?© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Руска хакерска група "Локбит" преузела је одговорност за сајбер напад на белгијску фирму "Сабена енџиниринг" која помаже Украјини у набавци борбених авиона.

"Локбит" је познат по ранијим саботажама британске државне поште, компаније "Боинг"...

Портпарол белгијске фирме специјализоване за ваздухопловство одбио је да коментарише хакерске тврдње да ће поделити њихове поверљиве податке на даркнету уколико до 26. новембра не плате откуп у криптовалути.

"Сабена енџиниринг" је укључен у планове за испоруку борбених авиона Ф-16 Украјини, у оквиру споразума који укључује Белгију, Холандију, Данску и друге НАТО савезнике, што укључује и обуку пилота да управљају авионима америчке производње. Белгијска компанија је задужена за техничку и инжењерску подршку. 

"Локбитов" класичан сајбер напад базиран је на рансомверу, који дешифрује компјутерске датотеке и упућује захтев за откупнину истих.

Холандија и Данска планирају да пошаљу Ф-16 у Украјину до 2024, док ће Белгија додати још борбених авиона до 2025. године.

image