Србија и Балкан

ЕУФОР: Немамо доказе ни информације о паравојним камповима у БиХ

ЕУФОР континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања сигурног и стабилног окружења, навели су у саопштењу
ЕУФОР: Немамо доказе ни информације о паравојним камповима у БиХwww.globallookpress.com © Virginie Lefour

Из ЕУФОР-а је саопштено да не располажу доказима или информацијама које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова на подручју БиХ.

Из ЕУФОР-а су то рекли за сарајевски портал klix.ba и истакли да како би одржали свеобухватан преглед ситуације на терену, они користе различита средства за стицање детаљног и објективног увида у безбедносну ситуацију у БиХ.

"Поврх начина за прикупљање података и средстава који су нам на располагању, ЕУФОР одржава редовне контакте са својим партнерима у босанскохерцеговачким властима, од локалног до државног нивоа, који се баве безбедносним питањима", наводи се у одговору на питање да ли имају информације о било каквим наводним паравојним камповима на подручју БиХ о којима је говорио министар одбране у Савету министара Зукан Хелез.

Из ЕУФОР-а су, наводи се, истакли посвећеност сарадњи са босанскохерцеговачким властима како би ефикасно одговорили на потенцијалне безбедносне претње.

"ЕУФОР континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања сигурног и стабилног окружења. Наша сарадња са представницима босанскохерцеговачких власти је од кључног значаја како би се осигурао проактиван и координиран одговор на било који изазов. ЕУФОР остаје чврсто посвећен сигурности у региону", наводи се у одговору.

ЕУФОР је активан и на локалном нивоу широм БиХ, са својих 19 тимова за везу и осматрање (тзв. ЛОТ куће) који су смештени у локалним заједницама у свим деловима земље.

ЛОТ куће су у свакодневном контакту са локалним заједницама и властима. То ЕУФОР-у омогућава да одржава директан контакт са становништвом и идентификује било које питање које би могло представљати претњу сигурном и стабилном окружењу.

"ЕУФОР ће, уз сталну подршку и посвећеност ЕУ, наставити да прати развој сигурносне ситуације и одржава тесне везе са нашим партнерима у босанскохерцеговачким властима. ЕУФОР је посвећен снажном партнерству са БиХ", наведено је у одговору.

image