Србија и Балкан

Еуфор: Немамо доказе ни информације о паравојним камповима у БиХ

Еуфор континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања сигурног и стабилног окружења, навели су у саопштењу
Еуфор: Немамо доказе ни информације о паравојним камповима у БиХwww.globallookpress.com © Virginie Lefour

Из Еуфора је саопштено да не располажу доказима или информацијама које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова на подручју БиХ.

Из Еуфора су то рекли за сарајевски портал "Кликс.ба" и истакли да како би одржали свеобухватан преглед ситуације на терену, они користе различита средства за стицање детаљног и објективног увида у безбедносну ситуацију у БиХ.

"Поврх начина за прикупљање података и средстава који су нам на располагању, Еуфор одржава редовне контакте са својим партнерима у босанскохерцеговачким властима, од локалног до државног нивоа, који се баве безбедносним питањима", наводи се у одговору на питање да ли имају информације о било каквим наводним паравојним камповима на подручју БиХ о којима је говорио министар одбране у Савету министара Зукан Хелез.

Из Еуфора су, наводи се, истакли посвећеност сарадњи са босанскохерцеговачким властима како би ефикасно одговорили на потенцијалне безбедносне претње.

"Еуфор континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања сигурног и стабилног окружења. Наша сарадња са представницима босанскохерцеговачких власти је од кључног значаја како би се осигурао проактиван и координиран одговор на било који изазов. Еуфор остаје чврсто посвећен сигурности у региону", наводи се у одговору.

Еуфор је активан и на локалном нивоу широм БиХ, са својих 19 тимова за везу и осматрање (тзв. ЛОТ куће) који су смештени у локалним заједницама у свим деловима земље.

ЛОТ куће су у свакодневном контакту са локалним заједницама и властима. То Еуфору омогућава да одржава директан контакт са становништвом и идентификује било које питање које би могло представљати претњу сигурном и стабилном окружењу.

"Еуфор ће, уз сталну подршку и посвећеност ЕУ, наставити да прати развој сигурносне ситуације и одржава тесне везе са нашим партнерима у босанскохерцеговачким властима. Еуфор је посвећен снажном партнерству са БиХ", наведено је у одговору.

image