Србија и Балкан

Амерички дипломата у ОЕБС-у: Нема промена према политици САД према "Косову"

САД подржавају самопроглашено Косово "као демократску и независну државу", поручио је Мајкл Карпентер
Амерички дипломата у ОЕБС-у: Нема промена према политици САД према "Косову"Getty © Paul Morigi

Амерички дипломата при ОЕБС-у Мајкл Карпентер изјавио је данас у Скопљу да нема промена у политици САД Приштини и да Вашингтон подржава нормализацију односа Београда и Приштине.

"Нема промене у политици САД о Косову. Подржавамо 'Косово' као демократску и независну државу. Подржавамо разговоре о нормализацији односа Србије и 'Косова', мислимо да је то важно за регион, безбедност. Морамо да наставимо са њима и постигнемо то (нормализацију)", рекао је Карпентер, пренели су скопски медији.

Карпентер је то рекао одговарајући на питања новинара о односима у региону, посебно дијалогу Београда и Приштине.

Састанак министара спољних послова ОЕБС-а одржан је јуче и данас у Скопљу, одакле је послата порука, а председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи саопштио је данас да ће Малта преузети председавање том организацијом 2024. године.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да Косово никада неће постати чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), јер се у тој међународној институцији одлуке доносе консензусом, а Србија се с тим никада неће сложити.

image