Србија и Балкан

Дачић видео Лаврова, без билатералног састанка: Кратак боравак због избора (ВИДЕО)

Шеф српске дипломатије навео је да Србија не може да прихвати да је важнији територијални интегритет Украјине или било које друге земље од територијалног интегритета Србије
Дачић видео Лаврова, без билатералног састанка: Кратак боравак због избора (ВИДЕО)© TANJUG/ MSP/ DIJANA VUKOMANOVIĆ

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Скопљу, где се одржава 30. Министарски савет ОЕБС-а, да Косово никада неће постати чланица те организације, као и да су Срби угрожени и дискриминисани што изазива дубоку забринутост Београда.

Коментаришући наводе да је Албанија тражила да тзв. Косово буде члан ОЕБС-а, Дачић је рекао да се у тој организацији, срећом, одлучује консензусом.

"Косово никад неће моћи да постане чланица ОЕБС-а зато што се Србија са тим неће сагласити", поручио је Дачић.

Како је рекао, данас је много пута у Скопљу поменуто питање територијалног интегритета, али Србија не може да прихвати да је важнији територијални интегритет Украјине или било које друге земље од територијалног интегритета Србије.

"Лицемерно је да неко овде говори о потреби да се заштити принцип територијалног интегритета и да се отворено предлаже нарушавање принципа територијалног интегритета Србије", навео је Дачић.

Дачић је навео да и у том смислу шеф мисије Србије при ОЕБС-у Жарко Обрадовић људе из пријатељских земаља упознаје са ситуацијом на Косову и Метохији.

На питање да ли ће се сусрести са Лавровом, Дачић је одговорио да нису имали билатерални састанак, јер је тамо кратко због избора у Србији, али да су се видели.

МСП је, ипак, у саопштењу навело да је Дачић је са министром спољних послова Руске Федерације, поред разматрања билатералних питања, разменио мишљење о изазовима и проблемима са којима се тренутно ОЕБС као организација суочава, као и могућностима за њихово превазилажење, како би организација наставила са функционисањем.

Шеф српске дипломатије током обраћања на Министарском савету ОЕБС-а рекао је да се Срби на Косову и Метохији суочавају са све озбиљнијим облицима институционалне и верске дискриминације, угроженом безбедношћу и економском неизвесношћу.

"Поменућу само неке од актуелних проблема са којима се наш народ на Косову и Метохији суочава. Право на гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији им је одузето од стране привремених институција самоуправе у Приштини. Недавно је дошло и до неодговорног померања спомен плоче српским војницима у Приштини", рекао је Дачић.

Како је рекао, безбедносна ситуација у Покрајини представља разлог за дубоку забринутост.

"Сматрам да једино снажно међународно присуство, које поштује међународна правна документа, може гарантовати безбедност за све грађане у Покрајини. Упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе, Београд остаје привржен процесу дијалога, који се води под покровитељством Европске уније и очекује да ће сви до сада договорени споразуми бити без даљег одлагања спроведени", истакао је Дачић.

Када је реч о ОЕБС-у, Дачић је оценио да постоје проблеми у функционисању те организације, немогућност постизања консензуса око кључних питања и опасност да ће ОЕБС ући у нову институционалну кризу.

Додао је да су се чешће сретали амерички државни секретар и шеф руске дипломатије сигурно не би дошло до рата у Украјини.

"Зато је ОЕБС измишљен. То је платформа која служи да се долази до преговора. Да се воде преговори. Нажалост, није испунила своје очекивања. Надам се да ће бити боље", рекао је Дачић.

Први сусрет Дачића са новим шефом дипломатије Црне Горе

Први сусрет министра спољних послова Србије Ивицe Дачићa и новоименованог министра спољних послова Црне Горе Филипа Ивановића одржан је данас на маргинама министарског састанка Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Скопљу, саопштило је Министарство спољних послова.

Како се наводи, два шефа дипломатије разговаралa су о билатералним односима, европским интеграцијама, геополитичким питањима, стању у региону и другим кључним темама од значаја за грађане двеју земаља.

Дачић је изразио задовољство већим степеном сарадње званичника и институција Србије и Црне Горе и истакао да је неопходно радити и на додатном јачању економске сарадње и инфраструктурном повезивању.

Он је нагласио да ће Србија наставити да промовише стабилност у региону, водећи политику мира и сарадње на западном Балкану, као и да остаје посвећена даљем развоју добросуседских односа са Црном Гором.

Дачић и Ивановић су изразили очекивање да ће две земље сва отворена питања наставити да решавају дијалогом на узајамно прихватљив начин, јер су добри односи Србије и Црне Горе, осим за њихове грађане, важни и за свеукупну стабилност у региону.

Министар спољних послова Србије разговарао је и са шефовима дипломатија Аустрије, Мађарске и Израела.

Дачић је, у пријатељском разговору са министром спољних послова Аустрије Александром Шаленбергом разговарао о европским интеграцијама Србије, тренутној ситуацији у региону, као и темама од заједничког интереса.

У разговору са шефом дипломатије суседне Мађарске Петером Сијартом, Дачић је разменио мишљење о предстојећим заједничким активностима, али и о стању у ОЕБС и могућностима за доношење одлука које ће омогућити наставак функционисања ове организације која окупља 57 земаља.

Како се наводи, Дачић је на маргинама министарског састанка ОЕБС имао прилику да се кратко сусретне и са министром спољних послова Израела Елијем Коеном.

image