Србија и Балкан

Додик: У Бриселу ћемо видети колико је Европа озбиљна према нама

Сутра ће се у Бриселу одржати састанак на високом нивоу, а председник Републике Српске најавио је да ће на састанку констатовати да БиХ мора бити ослобођена колонијалне власти
Додик: У Бриселу ћемо видети колико је Европа озбиљна према нама© ATA Images

Република Српска је озбиљан и конструктиван партнер који активно доприноси убрзању европског пута БиХ и то се види у свему што је до сада урађено на том путу. У Бриселу ћемо видети и колико је Европа озбиљна према нама, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Ако се одступи од ранијих најава, а видимо да би се то могло десити, то онда значи да нису довољно искрени према БиХ", рекао је Додик.

Председник Српске је поновио да је тешко бити оптимиста, нарочито ако се види колико неке од чланица, које се противе отварању приступних преговора, не разумеју прилике и односе у БиХ.

"Оптужбе које од Холандије долазе на рачун Српске показују колико не познају структуру БиХ и њен Устав, па представнике Српске оптужују да 'подривају' и непостојеће институције", јасно је поручио Додик.

Додик истиче да ће Република Српска и даље остати на својим првобитним позицијaма.

"БиХ може ући у ЕУ само без страног фактора. То значи да нема ни високог представника, ни правог ни лажног, а ни страних судија. Ако опет одступе од тога, онда не могу да доворе да је Српска та која кочи процесе. То раде странци и то је већ јасно", нагласио је Додик.

Према његовим речима пут БиХ у ЕУ могу срушити само такозване босанске патриоте, које су срушиле и институције БиХ, претвориле их у страначке просторије и муслиманске испоставе.

"Нико не рeагује на циркус који данима гледамо у Федерацији и покушаје да се ситуација у БиХ доведе до усијања. Једина реакција која долази из ЕУ и Америке тиче се увек Републике Српске и такав једностран приступ мораће да се мења", истакао је Додик.

Додик је раније изјавио да ће на предстојећем састанку на високом нивоу, који ће бити одржан 5. децембра у Бриселу, констатовати да БиХ мора бити ослобођена колонијалне власти и да је мешање међународне заједнице у унутрашње послове неприхватљиво.

image