Србија и Балкан

Додик: Обележавањем парафирања Дејтонског споразума, славимо дан међународног признања Српске

Република Српска је опстала упркос непрестаним притисцима колективног Запада, који предводи САД и Велика Британија, поручио је председник РС
Додик: Обележавањем парафирања Дејтонског споразума, славимо дан међународног признања Српске© Milos Tesic/ATAImages

Република Српска данас, обележавајући датум парафирања Дејтонског мировног споразума, обележава дан свог међународног признања, изјавио је Председник Републике Српске Милорад Додик.

"Република Српска је кроз СРЈ потписала Општи оквирни споразум и све анексе, што је касније послужило Венецијанској комисији да утврди да Република Српска има међународно признат статус, јер је потписница међународног уговора и као таква је позвана да са другом страном - ФБиХ, мења одређене одредбе тог споразума, али то се није десило", рекао је Додик.

Он је истакао да државна заједница БиХ већ 28 година показује неспособност да функционише, за разлику од Републике Српске која је способна да функционише упркос притисцима и нападима.

"Република Српска је дала тада своја овлашћења СРЈ да у њено име потпише Општи оквирни споразум. Тај споразум је потписала СРЈ, Хрватска и тада непостојећа Република БиХ коју је представљао Алија Изетбеговић који није имао легитимитет ни Срба, ни Хрвата", навео је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је Република Српска опстала упркос континуираном притиску.

"Данас је Русија, као један од сведока парафирања и потписа Дејтонског споразума, потврдила да се ради о несношљивим и антидејтонским притисцима онога што зовемо колективни Запад, предвођен САД и Великом Британијом. Република Српска од Дејтона нема ниједну годину у којој би могла да се посвети развоју и стабилности", казао је Додик.

Председник РС је истакао да се БиХ налази у колонијалном статусу и да колонијални управници који столују у Сарајеву покушавају кроз разне махинације да доведу Српску у позицију празне љуштуре која не би имала смисао.

"То се најбоље види кроз процес који се покушава провести кроз процес јавне имовине. Јавна имовина по Дејтонском споразуму припада ентитетима", рекао је Додик.

Он је нагласио да се "колонијална управа, предвођена америчким амбасадором, служи лажима", подсећајући да је Република Српска донела одлуку да се њени званичници неће састајати са особљем америчке Амбасаде које, како каже, подрива уставни поредак и руши БиХ.

Додик је истакао да се данас за кршење Дејтонског споразума оптужују они који одувек бране слово овог споразума.

"Видимо на који начин се врши сатанизација Републике Српске. Да ли је могуће да се све и једно руководство Републике Српске и српског народа на овим просторима сатанизује и криминализује до мере прогона кроз разне међународне, па и локaлане правосудне институције. Готово да није било важног политичара у Српској у ових 28 година да није имао проблем са међународном колонијалном управом. Зато ова наша борба представља борбу против колонијалне управе овде", нагласио је председник Републике Српске.

Додик је рекао да "врхунац свега представља нелегитимни приватни високи представник".

"Све око високих представника у прошлости је било потпуно накарадно, осим првог који је именован на предвиђен начин", навео је Додик и подсетио да је питање виског представника регулисано Анексом 10 Дејтонског споразума.

Он је поручио да Република Српска не планира сецесију, али да ће се БиХ сама мирно распасти.

"Наметање високог представника сматрамо кораком ближе мирном разлазу БиХ и БиХ ће, нажалост, имати епилог мирног разлаза", рекао је Додик, пренела је

image