Србија и Балкан

Расписана потерница за осумњиченим за убиство девојчице у С. Македонији, оцу одређен притвор

Осумњичени Љупчо Палевски-Палцо је у бекству и није доступан доступан македонским властима
Расписана потерница за осумњиченим за убиство девојчице у С. Македонији, оцу одређен притвор© Chris McGrath/Getty Images

Кривични суд Северне Македоније одредио је задржавање до 48 сати оцу убијене 14-годишње девојчице Вање Горчевске, а Министарство унутрашњих послова Северне Македоније је саопштило да је расписана међународна потерница за Љупчом Палевским, који је првоосумњичени за убиство девојчице из Скопља и 74-годишњег мушкарца из Велеса Панчеа Жежовског.

Александру Горчевском је одређен притвор, "како не би побегао или ометао истрагу", пренео је портал Плусинфо.

Он је приведен вечерас Кривичном суду, након што је раније данас саслушан у Тужилаштву и где је, како су пренели скопски медији, негирао кривицу.

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније је саопштило да је Љупчо Палевски, рођен 12.12.1964. године у Скопљу и да се по међународној потерници тражи за истрагу кривичних дела "отмица" и "убиство", по наредби Основног јавног тужилаштва.

Љупчо Палевски-Палцо, који је у бекству је бивши грађевински маг, бивши председник градске организације СДСМ у Скопљу, власник недељника "Старт", аутор подкаста 'Тешки Уабети' на Инфомаксу и оснивач странке Право.

Палевски је из Скопља, а док је цела македонска јавност трагала за несталом девојчицом, он се свакодневно оглашавао на Фејсбук профилу. Његова последња објава је од 1. децембра око 14 сати.

Претходно је саопштено да ће Тужилаштво Северне Македоније тражити одређивања притвора за оца убијене 14-годишње девојчице, који је, како је претходно наведено, отмичарима дао информације када ће она бити сама код куће.

Ту информацију отмичари су искористили, сачекали Вању у хаустору зграде везали је и стрпали у врећу за спавање.

Отац малолетнице ја раније данас саслушан у Тужилаштву, а скопски медији преносе да је он негирао кривицу.

Мотив отмице и убиства је наводно новац који је Вањина мајка добила од продаје стана.

Вања је потом одведена у атар села Бразда, где је убијена само два сата након отмице. За сада нема детаља зашто је дошло до обрта и зашто је Вања убијена истог дана када је отета.
Она је, према речима надлежних, убијена на бруталан начин тако што је везана упуцана из пиштоља, а потом закопана.

Када је реч о убиству 76-годишњег Панче из Велеса, Тужилаштво тврди да је он колатерална жртва.

image