Србија и Балкан

Додик пред судом БиХ: Није одржан главни претрес, одбијен захтев одбране, следи жалба

Осим адвоката Бубића, главном претресу присуствују и чланови ширег тима за одбрану председника Српске, међу којима су београдски и хрватски адвокати, Горан Петронијевић и Анто Нобило
Додик пред судом БиХ: Није одржан главни претрес, одбијен захтев одбране, следи жалба© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

У Суду БиХ данас није одржан главни претрес у поступку против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.

Додик је након рочишта изјавио да расправа није почела јер је Суд БиХ одбио захтев одбране за премештање поступка у бањалучки Основни суд, али одбрана има рок од три дана за жалбу, те у том периоду не може почети главни претрес.

"Ми смо данас добили то решење, три дана истичу у понедељак и ми ћемо се тачно тад жалити", најавио је Додик.

Он је захвалио окупљеним представницима борачких организација и функционерима на подршци.

Осим Горана Бубића, адвоката председника Српске, главном претресу требало је да присуствују и чланови ширег тима за одбрану, међу којима су београдски адвокат Горан Петронијевић и хрватски адвокат Анто Нобило.

Право на поштено суђење и независтан суд, како Нобило каже, темељ је сваке уређене државе и сваке демократије, а сваки грађанин па и Додик, наглашава он, имају право да им се поштено суди.

"Извукли смо иступе Кристијана Шмита, амбасадора и министара који су последњих месеци својим изјавама у медијима прејудицирали кривицу Додика, што је недопустив притисак на суд и овај суд је директно контминиран", прецизирао је Нобило.

Истакао је да је тиме направљена неповратна штета за овај поступак и пре него што је почео.

"По нашој процени једини начин је да се макнемо из Сарајева, јер је овде највише тих изјава и утицаја направљено, а онда смо се позвали и на економичност будући да су сведоци и тужени у Бањалуци", рекао је Нобило појашњавајући данашње неодржавање рочишта.

Адвокат Бубић нагласио је да је Додикова одбрана заснована на Уставу БиХ, која припада конститутивним народима и да у њој нема места за колонијалног намесника, самозваног високог представника.

Цвијановић: Сушење Уставу БиХ 

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је овај поступак пред Судом БиХ суђење Уставу БиХ и самој БиХ, који су покренули они који не желе добро овој земљи и мисле да се све силом може учинити.

"Република Српска је једини политички елемент или фактор у оквиру БиХ који стоји на бранику демократије и демократичности, принципа по којем мора да постоји одговорност домаћих институција, да су те институције изабран на демократски начин на слободним изборима и да су одговорне грађанима, а не намеснику који није прошао процедуру избора, а и да је прошао, не би имао право да намеће законе", навела је Цвијановић у изјави новинарима испред Суда БиХ.

Истакла је да процес против Додика и Лукића представља политички обрачун у којем је Кристијан Шмит злоупотребио правосудне институције.

Она је изразила наду да ће исход поступка ипак бити добар, а не онакав какав су наменили Шмит и други.

Подсетимо, Додику и Лукићу се суди због неспровођења одлука високог представника Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат јер његов избор није потврђен у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Најављена бројна подршка институцији председника Републике Српске у Суду БиХ

Представници бројних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата пружили су данас у Сарајеву подршку институцији председника Републике Српске.

Суђењу Додику и Лукићу пред Судом БиХ требало је да присуствују делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, жене жртве рата, Ветерани и Старешине Војске Републике Српске.

Подршку председнику Српске дали су и представници Срба у Федерацији, велики број одборника у локалним заједницама и бројни функционери.

Председник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је за РТРС да Борачка организација Републике Српске подржава институције Српске, посебно институцију председника Републике која је тренутно на удару. Због тога ће данас доћи у Сарајево да би поручили: "Време је да нас пусте да живимо у миру!"

image