Србија и Балкан

Додик из Брисела: Оптимиста нисам, али рационалан јесам - европски пут, али не по цену кршења устава

Странци праве БиХ која не може да опстане, поручио је Додик
Додик из Брисела: Оптимиста нисам, али рационалан јесам - европски пут, али не по цену кршења устава© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Европски пут БиХ није споран за Републику Српску, али на том путу има много изазова и мора се поштовати Устав, рекао је данас председник Српске Милорад Додик у Бриселу.

"Мора се поштовати Устав БиХ и чињеница да ЕУ тражи прилагођавање кроз реформе, а то је да одлуке аутономно доносе локални фактори у смислу да се опредељују за ЕУ, а не да то чине странци без обзира у чије и какво име", рекао је Додик након састанка лидера политичких странака из БиХ са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Додик је рекао и да је састанак био прилика за разговоре о важним плановима и предстојећем заседању Европског савета у децембру на којем ће расправљати о могућности да се БиХ одобри отварање преговора са Европском унијом, преноси Додик.нет.

Одговарајући на питање да ли је на састанку разговарано и о наводним претњама поделом, Додик је рекао да странци праве БиХ која не може опстати.

"Очигледно Република Српска без видљивости неће моћи да буде део пакета сагласности за ЕУ, ако буде елиминисана. Ми то пратимо. Имате неке парламентарце који су излобирани, који то коментаришу. Моје питање њима је каква је то владавина права, ако је високи представник нелегитимно ту. Нису упознати са детаљима у БиХ, али дискутују о томе. БиХ се заснива на Уставу, а не да се разграђује на Уставу. Желим да БиХ буде уставна, али ако то није то, није прихватљиво. Ми смо рекли да смо за европски пут, оптимиста нисам, али рационалан јесам, да треба тај пут пратити", рекао је Додик.

image