Србија и Балкан

Трагови јој смрде нечовјештвом: Држављанка БиХ ухапшена у САД због злочина над Србима

Нада Радован Томанић је као припадница Специјалне јединице Зулфикар тзв. Армије БиХ учестовала у нечовечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године
Трагови јој смрде нечовјештвом: Држављанка БиХ ухапшена у САД због злочина над Србимаwww.globallookpress.com © Harald Tittel

Држављанка БиХ Нада Радован Томанић ухапшена је у САД због сумње да је, ради добијања америчког држављанства, покушала да сакрије да је као припадница Специјалне јединице Зулфикар тзв. Армије БиХ учестовала у нечовечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године.

Радован Томанић је ухапшена протеклог викенда у Моргантауну, САД, а тим поводом се данас огласило и Тужилаштво БиХ, преноси сарајевски портал "Кликс".

У оптужници се наводи да је Радовановић Томанић приликом подношења захтева за држављанство лагала да никога није прогонила због вере, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дело због којег није ухапшена.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су у више наврата пружали асистенцију путем међународне правне помоћи колегама из САД, а у вези са потребним подацима за идентификовање и процесуирање Радовановић Томанић због кривичних дела повезаних са имиграцијском преваром.

"Наведена је осумњичена да је имиграцијским властима САД прикрила податке да је била припадница Специјалног одреда посебне намене Зулфикар при штабу Врховне команде Армије РБиХ и да је учествовала у нечовечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је у саопштењу захвалило партнерским институцијама САД на помоћи у борби против некажњености нечовечног поступања током рата у БиХ и биће у даљем контакту и пружати помоћ колегама у САД око процесуирања осумњичене Радован Томанић.

image